Smakosze.pl
Pasta z tuńczyka

canva/ wideonet, Getty Images

Ekspresowa pasta kanapkowa z twarogiem i tuńczykiem. Wystarczy 10 minut i gotowe

19 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pasta kanapkowa powinna charakteryzować się przede wszystkim prostotą wykonania oraz intensywnym smakiem. Poniższa pasta z twarogu i tuńczyka może pochwalić się takimi cechami. Wystarczy rozgnieść widelcem twaróg i połączyć go z rybą, dlatego w mniej niż 10 minut będziesz cieszyć się smakiem pasty na kanapkach.

Pasta kanapkowa z twarogu i tuńczyka jest doskonałą propozycją dla osób spieszących się lub chcących po prostu zjeść coś na szybko. Nie ma bowiem potrzeby długiego stania w kuchni w przypadku poniższej receptury.

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowo-śmietanowym. Tani obiad dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ

Jeśli chcesz sporządzić pastę o odrobinę mniejszej kaloryczności, zamień majonez na zwykły jogurt naturalny. Nabiał nada paście gładką konsystencję, a przy okazji nie wniesie tak dużo tłuszczu w porównaniu do jajecznego sosu.

Przepis na pastę kanapkową z tuńczyka i twarogu

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

  • 200 g twarogu półtłustego

  • pół pęczka szczypiorku

  • 1,5 łyżki majonezu

  • sól

  • pieprz

  • słodka papryka

Zacznij od otwarcia puszki z tuńczykiem i odsączenia mięsa od zalewy. Przełóż go do miski i rozgnieć go widelcem. Do tego samego naczynia wrzuć twaróg i również dokładnie rozgnieć go widelcem.

Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj. Przełóż go do miski i połącz z obecnymi w niej składnikami. Dopraw je solą, słodką papryką oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Na koniec do masy dodaj również majonez (lub jogurt w wersji light), wymieszaj pastę i wstaw ją do lodówki. Możesz zabrać się za jedzenie od razu, choć po 30 minutach w lodówce jej smak będzie lepszy. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować pastę z makreli. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.

Pasta kanapkowa z tuńczyka

Źródło zdjęcia: canva/alpaksoy, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach

Czytaj więcej >

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >