Ekspresowa pasta kanapkowa z twarogiem i tuńczykiem. Wystarczy 10 minut i gotowe
Pasta kanapkowa powinna charakteryzować się przede wszystkim prostotą wykonania oraz intensywnym smakiem. Poniższa pasta z twarogu i tuńczyka może pochwalić się takimi cechami. Wystarczy rozgnieść widelcem twaróg i połączyć go z rybą, dlatego w mniej niż 10 minut będziesz cieszyć się smakiem pasty na kanapkach.
Pasta kanapkowa z twarogu i tuńczyka jest doskonałą propozycją dla osób spieszących się lub chcących po prostu zjeść coś na szybko. Nie ma bowiem potrzeby długiego stania w kuchni w przypadku poniższej receptury.
Jeśli chcesz sporządzić pastę o odrobinę mniejszej kaloryczności, zamień majonez na zwykły jogurt naturalny. Nabiał nada paście gładką konsystencję, a przy okazji nie wniesie tak dużo tłuszczu w porównaniu do jajecznego sosu.
Przepis na pastę kanapkową z tuńczyka i twarogu
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
200 g twarogu półtłustego
pół pęczka szczypiorku
1,5 łyżki majonezu
sól
pieprz
słodka papryka
Zacznij od otwarcia puszki z tuńczykiem i odsączenia mięsa od zalewy. Przełóż go do miski i rozgnieć go widelcem. Do tego samego naczynia wrzuć twaróg i również dokładnie rozgnieć go widelcem.
Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj. Przełóż go do miski i połącz z obecnymi w niej składnikami. Dopraw je solą, słodką papryką oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Na koniec do masy dodaj również majonez (lub jogurt w wersji light), wymieszaj pastę i wstaw ją do lodówki. Możesz zabrać się za jedzenie od razu, choć po 30 minutach w lodówce jej smak będzie lepszy. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować pastę z makreli. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.
Źródło zdjęcia: canva/alpaksoy, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Delikatne i soczyste kotlety schabowe marynowane w śmietanie. Idealna propozycja obiadowa
Jak uratować mętny rosół? Wiemy co trzeba zrobić, zdradzamy najlepsze patenty
Niezawodny przepis na domowy majonez. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego
Źródło: przyslijprzepis