Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowa pasta kanapkowa z twarogiem i tuńczykiem. Wystarczy 10 minut i gotowe
Adam Moskal
Adam Moskal 19.03.2022 01:00

Ekspresowa pasta kanapkowa z twarogiem i tuńczykiem. Wystarczy 10 minut i gotowe

Pasta z tuńczyka
canva/ wideonet, Getty Images

Pasta kanapkowa powinna charakteryzować się przede wszystkim prostotą wykonania oraz intensywnym smakiem. Poniższa pasta z twarogu i tuńczyka może pochwalić się takimi cechami. Wystarczy rozgnieść widelcem twaróg i połączyć go z rybą, dlatego w mniej niż 10 minut będziesz cieszyć się smakiem pasty na kanapkach.

Pasta kanapkowa z twarogu i tuńczyka jest doskonałą propozycją dla osób spieszących się lub chcących po prostu zjeść coś na szybko. Nie ma bowiem potrzeby długiego stania w kuchni w przypadku poniższej receptury.

Jeśli chcesz sporządzić pastę o odrobinę mniejszej kaloryczności, zamień majonez na zwykły jogurt naturalny. Nabiał nada paście gładką konsystencję, a przy okazji nie wniesie tak dużo tłuszczu w porównaniu do jajecznego sosu.

Przepis na pastę kanapkową z tuńczyka i twarogu

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

  • 200 g twarogu półtłustego

  • pół pęczka szczypiorku

  • 1,5 łyżki majonezu

  • sól

  • pieprz

  • słodka papryka

Zacznij od otwarcia puszki z tuńczykiem i odsączenia mięsa od zalewy. Przełóż go do miski i rozgnieć go widelcem. Do tego samego naczynia wrzuć twaróg i również dokładnie rozgnieć go widelcem.

Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj. Przełóż go do miski i połącz z obecnymi w niej składnikami. Dopraw je solą, słodką papryką oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Na koniec do masy dodaj również majonez (lub jogurt w wersji light), wymieszaj pastę i wstaw ją do lodówki. Możesz zabrać się za jedzenie od razu, choć po 30 minutach w lodówce jej smak będzie lepszy. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować pastę z makreli. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.

Pasta kanapkowa z tuńczyka

Źródło zdjęcia: canva/alpaksoy, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ser Ryba Danie