Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej colę do mąki. Zyskasz ogromny przysmak, lepszego nie ma w sklepach
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.06.2023 10:38

Wlej colę do mąki. Zyskasz ogromny przysmak, lepszego nie ma w sklepach

przepis na chleb z mąki i coli
screen z filmu na kanale YouTube Przepisy od Olgi

Znamy najprostszy przepis na pyszne domowy chleb. Jego receptura może być niemałym zaskoczeniem. Na liście składników znajduje się bowiem popularny gazowany napój. Sprawdźcie ten przepis, a padniecie z wrażenia.

 

Niezwykły chleb z mąki i coli

Patent z na chleb z mąki i coli, wymaga zaledwie kilku składników. Większość z nich zapewne macie już w domu. Wystarczy wymieszać je, zagnieść i wstawić do piekarnika. Taki domowy wypiek będzie niemałym zaskoczeniem dla całej rodziny.

Cola przeznaczona do wypieku chleba powinna być w temperaturze pokojowej. Nie używajcie napoju wyjętego prosto z lodówki. Najlepiej zawczasu odstawić go w ciepłe miejsce, na przykład na kuchenny blat. Po ok. 30 minutach cola gotowa będzie do wykorzystania w poniższym przepisie.

Bosacka porównała ceny kotletów mięsnych i wege. Nie uwierzysz, co jest droższe

Przepis na chleb z coli i mąki

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 250 ml ciepłej coli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajko

Jak zrobić domowy chleb z mąki wymieszanej z colą?

Mąkę na domowy chleb przesiej do miski. Dodaj do niej sól, cukier oraz suche drożdże. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do miski z mąką wlej colę. Dodaj 3 łyżki oleju. Składniki połącz, na początku za pomocą łopatki, a następnie ręcznie. Wyrób je na gładkie ciasto, przełóż do nasmarowanej tłuszczem miski i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

Po upływie wymaganego czasu ciasto wyjmij z miski i ponownie zagnieć. Podziel je na 6 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkuj i zawiń ciasno w rulon. Z takich rulonów zapleć podwójny warkocz i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto na chleb posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez ok. 30-35 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia. Ostudzony pyszny chleb gotowy jest do jedzenia. Domowy wypiek otrzymasz z tego popularnego i totalnie zaskakującego składnika. Czerstwe pieczywo może znaleźć w domu niebanalne zastosowanie.

domowy chleb z coli.png
Canva / ReDunnLev

Źródło: YouTube Przepisy od Olgi