Wlej ocet do mleka i porządnie wymieszaj. Ten patent jest już hitem
Mleko i ocet wystarczą, by szybko i sprawnie przygotować porcję sera idealnie pasującego do świeżego pieczywa. Prosty patent sprawdzi się, gdy zabraknie dodatków na rodzinne śniadanie. Smakuje tak pysznie, że znajdzie się w waszym stałym repertuarze kulinarnym.
Przepis na smakowity domowy ser
Prosty i niesamowicie smaczny ser biały wykonać można w domu. Pokazujemy dwie wersje rarytasu — tradycyjną z krowiego mleka i wegańską z produktu sojowego. Obie są niesamowicie smaczne i przyjemnie urozmaicą niejeden posiłek.
Składniki:
- 2 litry mleka lub napoju sojowego
- 100 ml octu winnego lub 120 ml soku z cytryny
- pół łyżeczki soli
- czarny pieprz mielony wedle uznania (można pominąć)
Dodatki opcjonalne:
- świeże zioła np. natka pietruszki
- suszone pomidory z oleju
- oliwki czarne lub zielone
- drobne kapary
- posiekana cebulka
Jak zrobić ser z mleka i octu? Przepis jest bardzo prosty
Do garnka wlewamy mleko lub napój sojowy i podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy zacznie powoli się gotować, wlewamy ocet i mieszamy. Gotujemy przez 5 minut. Jeśli przygotowujemy wersję wegańską, garnek zdejmujemy już z ognia.
Powstałe grudki sera przenosimy na sito zawieszone nad miską przy pomocy łyżki cedzakowej. Delikatnie dociskamy, by usunąć nadmiar płynu, a następnie doprawiamy solą. Wrzucamy posiekane dodatki wedle uznania.
Jak wykorzystać ser z mleka i octu?
Oprócz przygotowania smakowitych kanapek z jego dodatkiem domowy nabiał smacznie wzbogaci sałatki i makarony z warzywami. Z większej ilości produktu można też przygotować smakowity sernik.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dodatki do kanapek. Sprawdźcie koniecznie sycący i zdrowy smalec z fasoli . Być może spodoba wam się także pasta z jajek i sera wiejskiego .