Wlej pół szklanki do gotującej się białej kiełbasy. Unikniesz częstego problemu
Biała kiełbasa już nigdy nie wyjdzie zbyt sucha. Wystarczy, że do garnka wlejemy mleko, a smak mięsnego rarytasu będzie znacznie przyjemniejszy. Prosta sztuczka po raz kolejny podkreśla danie. Musicie spróbować.
Mleko poprawi smak białej kiełbasy
Parzenie białej kiełbasy nie zawsze owocuje uzyskaniem przyjemnie soczystego i rozpływającego się w ustach rarytasu. Pół szklanki mleka pomoże w przygotowaniu smacznej wersji klasycznego dania wielkanocnego.
Oczyszczoną kiełbasę należy zalać chłodną wodą i podgrzewać na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. Nie można dopuścić do wrzenia i kotłowania się płynu w garnku. Jeśli zdecydujemy się na podkreślenie smaku i konsystencji mięsnego wyrobu mlekiem, wlewamy je, gdy woda będzie już ciepła.
Jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe w środku? Podajemy czas co do minutyDlaczego biała kiełbasa wychodzi sucha?
Przyczyn uzyskiwania niesmacznego dania jest kilka. Najczęstszą stanowi zbyt długie gotowanie przysmaku. Na brak smaku wpłynie też zbyt długie przechowywanie w lodówce przed gotowaniem.
Nierzadko też winna jest fatalna jakość białej kiełbasy. Dobrą białą kiełbasę poznamy po lekko szarym zabarwieniu. Jeśli będzie intensywnie biała — mamy do czynienia z bardzo tłustym wyrobem. Różowy kolor świadczył będzie o użyciu niezdrowych soli peklujących.
Jak podać białą kiełbasę?
Mięsny rarytas świetnie smakuje z karmelizowaną cebulką i chlebem. Zamiast gotować go w mleku, można też tylko go w nim wymoczyć i upiec w piekarniku. Podany z dodatkiem warzyw zachwyci smakiem.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na wielkanocne klasyki. Biała kiełbasa świetnie pasuje do żurku, o ile nie przygotowujemy go w wersji postnej. Sprawdźcie też koniecznie znakomitą sałatkę jajeczną.