Smakosze.pl Przepisy Wlewam mleko do naczynia i podgrzewam w piekarniku. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania
Fot. Canva/vinicef

Wlewam mleko do naczynia i podgrzewam w piekarniku. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania

17 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Mleko nie tylko jako dodatek do kawy, czy do naleśników. Poznaj niezwykły przepis, który opiera się właśnie na tym produkcie. Wystarczy zagrzać mleko w piekarniku, a efekt na pewno cię zaskoczy. Domownikom zaś odejmie mowę z wrażenia.

Niecodzienne zastosowanie mleka

Zastanawiasz się pewnie, co może wyjść z mleka podgrzanego w piekarniku. Już śpieszę z wyjaśnieniami. Lubisz świeży twarożek na śniadanie? Dzięki temu przepisowi będziesz mogła cieszyć się nim codziennie.

Cały proces jest banalny i co najważniejsze nie jest zbyt czasochłonny. Najważniejszy jest oczywiście smak twarożku, który z tego przepisu wychodzi doskonały. Już nigdy nie kupisz tego gotowego ze sklepu. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama.

mleko.jpg
Fot. Canva/Photo Food Pro
Wbijam jajko na patelnię i dolewam wody. Żałuję, że poznałam ten sposób dopiero teraz

Nie tylko mleko

Najważniejszym składnikiem do stworzenia twarożku, jest wspomniane już mleko. Pamiętaj jednak, że nie może to być mleko kupione w kartonie, czy popularne UHT. W klepie włóż do koszyka mleko zsiadłe. Wtedy domowy twarożek na pewno się uda.

Składniki:

  • 1 l zsiadłego mleka

Przepis domowy twarożek

Przygotowanie domowego twarożku rozpocznij od wlania zsiadłego mleka do naczynia żaroodpornego . Piekarnik rozgrzej do 50 stopni.

Wstaw naczynie z mlekiem do piekarnika . Podgrzewaj przez ok. 45 minut. Pamiętaj, że mleko ma się podgrzać, ale nie może się zagotować .

Durszlak wyłożony czystą gazą oprzyj na rancie głębokiego garnka. Przelej do niego zagrzane mleko. Odstaw w tej postaci do wystygnięcia, a następnie odciśnij twaróg przez materiał. Gotowy ser odstaw do lodówki w celu schłodzenia i gotowe.

Podpowiadamy co dodać do racuchów zamiast jabłek . Mamy też swój własny sposób na japoński specjał .

domowy twaróg.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Ścieram kalafiora i łącze go z tymi składnikami. Moja surówka jest 10 razy lepsza, niż w restauracji
Lewandowska zdradziła sekret swojej figury. Rygorystyczne zasady i specjalne „okienko"
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy