Wlewam mleko do naczynia i podgrzewam w piekarniku. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania
Mleko nie tylko jako dodatek do kawy, czy do naleśników. Poznaj niezwykły przepis, który opiera się właśnie na tym produkcie. Wystarczy zagrzać mleko w piekarniku, a efekt na pewno cię zaskoczy. Domownikom zaś odejmie mowę z wrażenia.
Niecodzienne zastosowanie mleka
Zastanawiasz się pewnie, co może wyjść z mleka podgrzanego w piekarniku. Już śpieszę z wyjaśnieniami. Lubisz świeży twarożek na śniadanie? Dzięki temu przepisowi będziesz mogła cieszyć się nim codziennie.
Cały proces jest banalny i co najważniejsze nie jest zbyt czasochłonny. Najważniejszy jest oczywiście smak twarożku, który z tego przepisu wychodzi doskonały. Już nigdy nie kupisz tego gotowego ze sklepu. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama.
Nie tylko mleko
Najważniejszym składnikiem do stworzenia twarożku, jest wspomniane już mleko. Pamiętaj jednak, że nie może to być mleko kupione w kartonie, czy popularne UHT. W klepie włóż do koszyka mleko zsiadłe. Wtedy domowy twarożek na pewno się uda.
Składniki:
- 1 l zsiadłego mleka
Przepis domowy twarożek
Przygotowanie domowego twarożku rozpocznij od wlania zsiadłego mleka do naczynia żaroodpornego . Piekarnik rozgrzej do 50 stopni.
Wstaw naczynie z mlekiem do piekarnika . Podgrzewaj przez ok. 45 minut. Pamiętaj, że mleko ma się podgrzać, ale nie może się zagotować .
Durszlak wyłożony czystą gazą oprzyj na rancie głębokiego garnka. Przelej do niego zagrzane mleko. Odstaw w tej postaci do wystygnięcia, a następnie odciśnij twaróg przez materiał. Gotowy ser odstaw do lodówki w celu schłodzenia i gotowe.
Podpowiadamy co dodać do racuchów zamiast jabłek . Mamy też swój własny sposób na japoński specjał .