Wrzuciła do blendera 5 składników. Po chwili otrzymała zdrowszą wersję uwielbianego specjału
Domową nutellę można przygotować w kilka chwil. Zamiast płacić krocie za niskiej jakości słodycz, przetestujcie prosty przepis na krem do pieczywa, który zachwyci nawet wybrednych łasuchów. By go zrobić wystarczy jedynie 5 produktów.
Przepis na domową nutellę z 5 składników
Kanapka z pysznym orzechowo-czekoladowym kremem skusi każdego łasucha. Nie potrzebna będzie jednak wycieczka do sklepu po drogie, często pełne zbędnych dodatków smarowidła, jeśli w domu mamy kilka podstawowych produktów. Samodzielnie przygotujecie świetną alternatywę.
Składniki:
- 2 niezbyt duże, dojrzałe banany
- 15-20 g kakao do wypieków
- 50 g miodu lub syropu klonowego
- 25 g domowego masła orzechowego
- 50 g roztopionego masła lub oleju kokosowego
Jak przygotować domową nutellę? Więcej nie kupisz gotowej
Zaczynamy od obrania bananów i podzielenia ich na mniejsze kawałki. Owoc umieszczamy w wysokim pojemniku. Dodajemy kakao, masło orzechowe, wybrany tłuszcz i słodziwo.
Wszystkie składniki starannie blendujemy i sprawdzamy konsystencję. Jeśli krem jest za rzadki i spływa z łyżki, dodajemy więcej masła orzechowego i ponownie łączymy składniki. Na koniec schładzamy, by nieco zgęstniał.
Wskazówka: masło orzechowe można zastąpić garścią ulubionych orzechów np. laskowych, które stosowane są do przygotowania oryginalnego kremu Nutella. Możecie też pominąć dodatek tłuszczu, jeśli masło orzechowe jest bardzo płynne.
Z czym jeść domową nutellę?
Krem najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem np. z bagietką czy żytnim chlebem razowym. Świetnie sprawdza się tez jako nadzienie do naleśników — np. takich z budyniem — lub przełożenie do wafli.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zdrowe słodycze. Oprócz domowej nutelli warto skusić się na przygotowanie obfitującego w białko brownie z czerwoną fasolą. Spróbujcie też wybornej owsianki kawowej — pobudza i syci jednocześnie, a nawet dietetyk ją poleca.
Źródło: TikTok/jakumami