Ciasto drożdżowe z kruszonką robię z przepisu babci. Wilgotne i puszyste jak chmurka
Ciasto drożdżowe z kruszonką nie jest może najszybszym ani najprostszym wypiekiem. Jednak z tym przepisem jest łatwe, a przede wszystkim daje olbrzymią ilość satysfakcji. Dotyczy to zarówno kucharki, jak i konsumentów takiego ciasta.
Doskonałe ciasto drożdżowe
Wydaje nam się często, że użycie drożdży w kuchni podnosi trudność wypieków na zupełnie nowy poziom. Jednak w gruncie rzeczy zaczyny nie są aż takie trudne do kontrolowania, a przygotowanie ciasta drożdżowego może być równie przyjemne jak zwykłego przaśnego biszkoptu. A gotowy wypiek z pewnością na tym zyska.
Sztuka polega na tym, by ciasto było lekkie jak chmurka i wilgotne. Nie ma być przecież chlebem, a puszystym deserem, którym zajadamy się już po posiłku. Temu efektowi służy kilka prostych zabiegów.
Dodaj do bulionu, a później wrzuć grzyby. Wigilijna zupa siostry Anastazji nie ma sobie równychCiasto z kruszonką na święta
Do takiego ciasta można oczywiście dodać bakalie czy skórkę pomarańczową. Jednak z lekkim waniliowym posmakiem i puszystą strukturą, doskonale prezentuje się w najprostszym zestawieniu. Przygotowujemy więc kruszonkę, której zwartość doskonale skontrastuje się z delikatnością ciasta.
Składniki ciasta
- 450 g mąki
- 1 jajko i 2 żółtka
- 120 g cukru
- 180 ml mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 30 g drożdży
- 100 ml oleju
- 70- 80 g sparzonych wrzątkiem rodzynek
Składniki kruszonki
- 150 g mąki
- 80 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 70 g zimnego masła
Jak zrobić wilgotne ciasto drożdżowe
Połowę mleka lekko podgrzewamy i przelewamy do miseczki. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut, by drożdże wystartowały.
Mąkę przesiewamy do dużego naczynia. W osobnej misce ubijamy całe jajko i dwa żółtka z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy i jajka oraz resztę mleka.
Ciasto mieszamy i wyrabiamy. Kiedy będzie miało jednolitą konsystencję, dodajemy partiami olej. Wciąż wyrabiamy, by składniki dobre się połączyły, przez co najmniej 15 minut. Dodajemy rodzynki i ponownie mieszamy.
Ciasto w dużej misce przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Powinno to zająć ok. godziny. Następnie przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do drugiego wyrośnięcia.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło łączymy z mąką i szybko wyrabiamy. Kiedy zmieni się w sypkie „kluski” dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Po 30 minutach drugiego wyrastania ciasta, smarujemy je z wierzchu mlekiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Kiedy będzie złociste, wyjmujemy je i pozostawiamy do przestudzenia.
Sprawdź też nasze porady dotyczące wyboru jajek i ryby na święta.