Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, na czym Wachowicz gotuje gulasz. Danie w tej wersji to mistrzostwo świata
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.09.2024 21:00

Niebywałe, na czym Wachowicz gotuje gulasz. Danie w tej wersji to mistrzostwo świata

gulasz Wachowicz
Fot. Pawel Wodzynski/East News, YouTube/Simply Recipes

Choć miłośnicy tej węgierskiej potrawy protestują, słowo „gulasz” spopularyzowało się w Polsce na określenie różnego rodzaju potraw i potrawek. To zachęciło Ewę Wachowicz do eksperymentów. Ich wynikiem jest gulasz rybny.

Gulasz rybny Wachowicz

Delikatne rybie mięso jest, a w każdym razie powinno być, miłą odmianą na naszych talerzach. Powinno, bo ryby zawierają dostępne mało gdzie indziej składniki odżywcze, na czele z kwasami omega. Są też pełne mikroelementów, tak potrzebnych do funkcjonowania naszych organizmów.

Dlatego warto zwrócić uwagę na przepis Ewy Wachowicz. Jedna z najpopularniejszych ryb, dorsz, została tu przetworzona na potrawkę. Całość zaskakuje odświeżającymsmakiem, a danie jest tanie i niezwykle smaczne.

gulasz rybny

Bieszczadzkie placki skradły moje serce. Fuczki mógłbym jeść codziennie

Dorsz w potrawce

Dorsza można zresztą w tym przepisie zastąpić dowolną inną rybą. Dobrze tylko, by była nie za tłusta, a jej mięso było zwarte. Dzięki temu gulasz zachowa swoją apetyczną strukturę.

Składniki

  • ½ kg filetów z dorsza
  • 120 ml wywaru warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 120 ml przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki i ½ łyżeczki chili
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz, mąka do obtoczenia, olej do smażenia

Gulasz na obiad

Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz i smażymy filety. Następnie odkładamy je na bok.

Cebulę kroimy w pióra, marchewkę w półplasterki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodajemy kolejno na rozgrzany tłuszcz na patelni. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczarki kroimy w plastry, dodajemy na patelnię i podsmażamy.

Kiedy warzywa będą się robić miękkie, przenosimy je do garnka i zalewamy wywarem jarzynowym. Dodajemy pomidory i przecier, przyprawiamy i gotujemy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy dorsza, nie mieszamy, tylko przykrywamy garnek i wyłączamy gaz. Podajemy z dekoracją z natki pietruszki.

Wypróbuj też przepisy na wolno pieczony boczek i szybką karpatkę.

potrawka z ryby