Niebywałe, na czym Wachowicz gotuje gulasz. Danie w tej wersji to mistrzostwo świata
Choć miłośnicy tej węgierskiej potrawy protestują, słowo „gulasz” spopularyzowało się w Polsce na określenie różnego rodzaju potraw i potrawek. To zachęciło Ewę Wachowicz do eksperymentów. Ich wynikiem jest gulasz rybny.
Gulasz rybny Wachowicz
Delikatne rybie mięso jest, a w każdym razie powinno być, miłą odmianą na naszych talerzach. Powinno, bo ryby zawierają dostępne mało gdzie indziej składniki odżywcze, na czele z kwasami omega. Są też pełne mikroelementów, tak potrzebnych do funkcjonowania naszych organizmów.
Dlatego warto zwrócić uwagę na przepis Ewy Wachowicz. Jedna z najpopularniejszych ryb, dorsz, została tu przetworzona na potrawkę. Całość zaskakuje odświeżającymsmakiem, a danie jest tanie i niezwykle smaczne.
Bieszczadzkie placki skradły moje serce. Fuczki mógłbym jeść codziennieDorsz w potrawce
Dorsza można zresztą w tym przepisie zastąpić dowolną inną rybą. Dobrze tylko, by była nie za tłusta, a jej mięso było zwarte. Dzięki temu gulasz zachowa swoją apetyczną strukturę.
Składniki
- ½ kg filetów z dorsza
- 120 ml wywaru warzywnego
- 2 marchewki
- 1 papryka
- 300 g pieczarek
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 120 ml przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 40 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki i ½ łyżeczki chili
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz, mąka do obtoczenia, olej do smażenia
Gulasz na obiad
Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz i smażymy filety. Następnie odkładamy je na bok.
Cebulę kroimy w pióra, marchewkę w półplasterki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodajemy kolejno na rozgrzany tłuszcz na patelni. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczarki kroimy w plastry, dodajemy na patelnię i podsmażamy.
Kiedy warzywa będą się robić miękkie, przenosimy je do garnka i zalewamy wywarem jarzynowym. Dodajemy pomidory i przecier, przyprawiamy i gotujemy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy dorsza, nie mieszamy, tylko przykrywamy garnek i wyłączamy gaz. Podajemy z dekoracją z natki pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na wolno pieczony boczek i szybką karpatkę.