Wymieszaj płatki owsiane z jogurtem i wstaw do piekarnika. Chleb wychodzi smaczniejszy, niż z najlepszej piekarni
Zapomnij o chlebie z piekarni. Chleb na jogurcie przebija nawet ten przyrządzany na zakwasie. W łatwy sposób przygotujesz go z przepisem umieszczonym poniżej. Domowy chleb jeszcze nigdy nie był tak smaczny.
Chleb na jogurcie lepszy niż z piekarni
Tradycyjny chleb od wieków wypieka się na specjalnie przygotowanym zakwasie. Pieczywo wciąż jest jednym z podstawowych składników diety ludzi na całym świecie, choć różni się ono kształtem, a nawet składnikami. My znaleźliśmy przepis na chleb na jogurcie i od razu się nim zaprzyjaźniliśmy.
Chleb jest przede wszystkim smaczny, a dzięki jogurtowi również lekki. Jego przygotowanie, o czym zaraz się przekonasz, jest łatwe i niezbyt czasochłonne. Dlatego poznaj dokładny przepis i upiecz go dziś wieczorem, a na śniadanie będzie jak znalazł.
„Grzyb dla leniwych" opanował polskie lasy. Wrócisz z pełnym koszykiem, wystarczy wiedzieć, gdzie szukać
Jogurty i ziarna
Głównym składnikiem chleba jest oczywiście jogurt. Potrzebny będzie ten naturalny. Oprócz niego w chlebie znajdują się również ziarna i kilka innych składników. Wszystkie znajdziesz na poniższej liście. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pochodzą z kanału Przepisy rodzinne, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- sezam
Chleb na jogurcie - przepis
Zacznij od wsypania płatków owsianych do miski. Wbij jajka i wymieszaj ze sobą składniki. Następnie wsyp sól oraz dodaj jogurt. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Orzechy drobno posiekaj i razem z pestkami dynii oraz nasionami słonecznika wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj składniki, tworząc jednolite ciasto.
Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i równomiernie rozprowadź. Wierzch ozdób sezamem. Chleb piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Po przestudzeniu krój na kromki i podawaj na śniadanie.
Sprawdź także, jakie grzyby pojawiły się w Polsce oraz zobacz, jak wypadła restauracja po Kuchennych Rewolucjach.