Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wymieszaj płatki owsiane z jogurtem i wstaw do piekarnika. Chleb wychodzi smaczniejszy, niż z najlepszej piekarni
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 18.08.2024 18:16

Wymieszaj płatki owsiane z jogurtem i wstaw do piekarnika. Chleb wychodzi smaczniejszy, niż z najlepszej piekarni

chleb
Fot. YouTube/Przepisy rodzinne

Zapomnij o chlebie z piekarni. Chleb na jogurcie przebija nawet ten przyrządzany na zakwasie. W łatwy sposób przygotujesz go z przepisem umieszczonym poniżej. Domowy chleb jeszcze nigdy nie był tak smaczny. 

Chleb na jogurcie lepszy niż z piekarni

Tradycyjny chleb od wieków wypieka się na specjalnie przygotowanym zakwasie. Pieczywo wciąż jest jednym z podstawowych składników diety ludzi na całym świecie, choć różni się ono kształtem, a nawet składnikami. My znaleźliśmy przepis na chleb na jogurcie i od razu się nim zaprzyjaźniliśmy.

Chleb jest przede wszystkim smaczny, a dzięki jogurtowi również lekki. Jego przygotowanie, o czym zaraz się przekonasz, jest łatwe i niezbyt czasochłonne. Dlatego poznaj dokładny przepis i upiecz go dziś wieczorem, a na śniadanie będzie jak znalazł.

składniki na chleb.jpg
Fot. YouTube/Przepisy rodzinne

 

„Grzyb dla leniwych" opanował polskie lasy. Wrócisz z pełnym koszykiem, wystarczy wiedzieć, gdzie szukać

Jogurty i ziarna

Głównym składnikiem chleba jest oczywiście jogurt. Potrzebny będzie ten naturalny. Oprócz niego w chlebie znajdują się również ziarna i kilka innych składników. Wszystkie znajdziesz na poniższej liście. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pochodzą z kanału Przepisy rodzinne, który znajdziesz na YouTubie. 

Składniki:

  • 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • sezam

Chleb na jogurcie - przepis

Zacznij od wsypania płatków owsianych do miski. Wbij jajka i wymieszaj ze sobą składniki. Następnie wsyp sól oraz dodaj jogurt. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. 

Orzechy drobno posiekaj i razem z pestkami dynii oraz nasionami słonecznika wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj składniki, tworząc jednolite ciasto. 

Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i równomiernie rozprowadź. Wierzch ozdób sezamem. Chleb piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Po przestudzeniu krój na kromki i podawaj na śniadanie. 

Sprawdź także, jakie grzyby pojawiły się w Polsce oraz zobacz, jak wypadła restauracja po Kuchennych Rewolucjach

chleb w foremce.jpg
Fot. YouTube/Przepisy rodzinne