Wyrośnięta babka na oleju siostry Anastazji
Wyrośnięta babka na oleju siostry Anastazji to pomysł na pyszne i niezwykle proste ciasto, zarówno na święta, jak i do kawy w zwykły dzień, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Ciasto przygotujesz z prostych składników, które masz w domu. Poznaj przepis na wyrośniętą babkę na oleju siostry Anastazji.
Babka piaskowa to sprawdzone, niezwykle proste ale i smaczne ciasto, które będzie gotowe po niecałych dwóch godzinach od rozpoczęcia wyrabiania masy. Ciasto siostry Anastazji jest puszyste, dobrze wyrośnięte, a dodatek kakao dodaje babce smaku i ładnego, marmurkowego wyglądu.
Jeszcze ciepłą babkę wyjmij z blachy i ostudź, ciasto udekoruj cukrem pudrem lub domowym lukrem, który również przygotujesz ekspresowo. Babka siostry Anastazji nie wymaga przechowywania w lodówce i będzie dobra przez wiele dni, o ile nie zjecie jej od razu.
Jeśli masz więcej czasu, przygotuj równie puszyste i smaczne bułeczki drożdżowe. Tu poznasz przepis na wyśmienite jagodzianki, lepsze i zdrowsze niż ze sklepu.
Przepis na wyrośniętą babkę na oleju siostry Anastazji
Składniki na keksówkę lub formę do pieczenia babki:
150 g mąki tortowej
100 g cukru białego
120 ml oleju roślinnego
2 łyżeczki kakao
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
margaryna i mąką do posypania blachy
cukier puder lub lukier do dekoracji
Jak przygotować wyrośniętą babkę na oleju siostry Anastazji?
Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij na sztywno pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj do masy, na przemian z olejem.
Formę do babki wysmaruj margaryną i obsyp mąką pszenną, aby ciasto nie przywarło do blachy. Wylej 3/4 masy, resztę wymieszaj dokładnie z dwiema łyżeczkami kakao i również wylej na blachę.
Babkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnia z grzaniem góra-dół, piecz 40 minut. Wyjmij ciasto i ostudź, udekoruj lukrem lub cukrem pudem.