Smakosze.pl
Rydze w kremowym sosie pomidorowym

pixabay.com

Wyśmienite rydze w kremowym sosie pomidorowym

7 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Rydze w kremowym sosie pomidorowym z dodatkiem śmietanki to wegetariańskie danie, które można przyrządzić na przystawkę lub kolację. Najlepiej smakują podawane z pieczywem, makaronem lub krewetkami. Rydze w kremowym sosie pomidorowym - jakie składniki przygotować do tego dania?

Rydze w kremowym sosie pomidorowym - składniki

  • 200 g rydzy,

  • 50 ml śmietanki kremówki,

  • 1 łyżka oliwy extra vergine,

  • 60 ml białego wina wytrawnego,

  • 1 łyżka masła,

  • 125 ml przecieru pomidorowego, passaty lub zmiksowanych świeżych pomidorów (obranych, bez gniazd nasiennych),

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • Opcjonalnie: 10 krewetek tygrysich (obranych).

Rydze w kremowym sosie pomidorowym - przygotowanie

Rydze szybko opłucz pod bieżącą chłodną wodą, następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Odetnij nóżki pozostawiając nie więcej niż 3 mm kawałek. Kapelusze pokrój na kawałki o podobnej wielkości, najlepiej na ćwiartki.

Mrożone krewetki (jeśli ich używasz) całkowicie rozmroź, opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

Na większej patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz osuszone grzyby i smaż na średnio-dużym ogniu przez około 2 minuty co chwilę mieszając. W trakcie smażenia dopraw solą i pieprzem. Smaż osuszone grzyby na większym ogniu.

Zwiększ jeszcze ogień i wlej wino a po chwili przecier pomidorowy. Na większym ogniu zagotuj. Dopraw solą oraz pieprzem. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj sos przez około 5 minut.

Na patelnię z sosem włóż krewetki i gotuj po 1 minucie z każdej strony.

Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę kremówkę oraz natkę pietruszki i mieszaj. Gotuj przez 15 sekund.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >