Wyśmienite rydze w kremowym sosie pomidorowym
Rydze w kremowym sosie pomidorowym - składniki
200 g rydzy,
50 ml śmietanki kremówki,
1 łyżka oliwy extra vergine,
60 ml białego wina wytrawnego,
1 łyżka masła,
125 ml przecieru pomidorowego, passaty lub zmiksowanych świeżych pomidorów (obranych, bez gniazd nasiennych),
2 ząbki czosnku,
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
Opcjonalnie: 10 krewetek tygrysich (obranych).
Rydze w kremowym sosie pomidorowym - przygotowanie
Rydze szybko opłucz pod bieżącą chłodną wodą, następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Odetnij nóżki pozostawiając nie więcej niż 3 mm kawałek. Kapelusze pokrój na kawałki o podobnej wielkości, najlepiej na ćwiartki.
Mrożone krewetki (jeśli ich używasz) całkowicie rozmroź, opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
Na większej patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz osuszone grzyby i smaż na średnio-dużym ogniu przez około 2 minuty co chwilę mieszając. W trakcie smażenia dopraw solą i pieprzem. Smaż osuszone grzyby na większym ogniu.
Zwiększ jeszcze ogień i wlej wino a po chwili przecier pomidorowy. Na większym ogniu zagotuj. Dopraw solą oraz pieprzem. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj sos przez około 5 minut.
Na patelnię z sosem włóż krewetki i gotuj po 1 minucie z każdej strony.
Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę kremówkę oraz natkę pietruszki i mieszaj. Gotuj przez 15 sekund.