Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyśmienity rosół od Ewy Wachowicz. 1 składnik zaskakuje
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:49

Wyśmienity rosół od Ewy Wachowicz. 1 składnik zaskakuje

Rosół Ewy Wachowicz
Pawel Wodzynski/East News; canva/Sebalos, Getty Images

W wielu domach dalej swojego rodzaju tradycją jest gotowanie rosołu w niedzielę, kiedy podawany jest duży dwudaniowy obiad. Ewa Wachowicz zdecydowała się zaprezentować własny przepis na tę klasyczną zupę. Prezenterka dodaje do niego odrobinę sosu sojowego, dzięki czemu wywar nabiera delikatnie azjatyckiego smaku. Recepturę zdradzamy poniżej.

Rosół jest uznawany za naturalny specyfik wspomagający układ odpornościowy w czasie zwiększonych zachorowań na grypę czy przeziębienie. Wypełniony jest wartościami odżywczymi, które dają mnóstwo energii do walki z patogenami, dlatego warto gotować go szczególnie teraz, jesienią oraz zimą.

Ewa Wachowicz znana ze swoich zdolności kulinarnych, doskonale zdaje sobie sprawę, że rosół wcale nie musi być przygotowywany tylko wedle jednej receptury. Dlatego w jej przepisie znajduje się sos sojowy, który znacznie zwiększa walory smakowe zupy, a także nadaje jej głębszego koloru.

Przepis na rosół Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 duże udka z kurczaka

  • 1 szyja indycza

  • kawałek indyka

  • 1 porcja rosołowa wołowa

  • woda

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1–2 cebule

  • kawałek pora

  • 5 łyżek sosu sojowego

  • 1 łyżeczka lubczyku

  • 1 pomidor

  • 1/4 selera

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • 2 suszone grzyby

  • pieprz

  • sól

  • makaron nitki

  • natka pietruszki

  • sok z cytryny

Gotowanie rozpocznij od włożenia mięsa do garnka i zalania go zimną wodą. Postaw na gazie, przykryj i gotuj na dużym ogniu, aż woda zacznie wrzeć. Następnie zmniejsz ogień do połowy. W międzyczasie wyławiaj szumowiny z powierzchni wody.

Obierz i umyj wszystkie warzywa. Pokrój je na mniejsze kawałki poza cebulą. Tę opal nad palnikiem, aż będzie dobrze podpieczona. Wrzuć do garnka warzywa (poza pomidorem), liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby oraz czosnek. Gotuj rosół kolejne 2 godziny.

Po tym czasie wlej do wywaru sos sojowy, dorzuć lubczyk oraz umytego pomidora. Ponownie przykryj naczynie i gotuj 30 minut. Dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z makaronem nitkami, świeżo posiekaną natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatną sałatkę jarzynową. Ten tekst wyjawia trik Ewy Wachowicz na esencjonalny rosół.

Rosół

Źródło: canva/Elena Photo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz Zapraszamy na nasz Instagram