Wysoki jak góra biszkopt na sodzie bez grama proszku do pieczenia
Tradycyjny biszkopt wymaga dużych nakładów pracy podczas ubijania jajek, aby wtłoczyć w nie wystarczająco dużo powietrza. Wystarczy jednak dodać do ciasta nieco sody oczyszczonej, aby wyeliminować tę nieprzyjemną czynność. Taki biszkopt wyrośnie niczym góra i będzie stanowił idealną bazę do tortów i innych deserów.
Smaczny i udany biszkopt powinien wyróżniać się dużą puszystością oraz wilgotnością. Nie ma bowiem nic gorszego niż suchy i niewyrośnięty biszkopt, którego nie da się zjeść bez popicia. Poniższy przepis zawsze daje doskonały efekt.
W przypadku sporządzania biszkoptu bardzo ważne jest używanie składników o takiej samej pokojowej temperaturze. Dlatego na 30 minut przed mieszaniem ciasta wyjmij wszystkie produkty z lodówki, żeby mogły się równomiernie ocieplić.
Przepis na wyrośnięty biszkopt na sodzie
Składniki:
3 jajka
15 g masła
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
szczypta soli
Do rondelka wlej mleko i wrzuć do niegop masło. Postaw naczynie na gazie i podgrzewaj, aż masło się roztopi, po czym odstaw je na bok. Białka oddziel od żółtek, przelej je do miski i ubij na sztywną pianę z solą.
Gdy piana będzie gotowa, wlej do niej żółtka i chwilę miksuj. Po chwili partiami dosypuj cukier, cały czas miskując. Następnie dolej do piany ocet, zmiksuj i wsyp przesianą mąkę. Delikatnie połącz całość ze sobą.
Do ostudzonego mleka wsyp sodę i wlej je do ciasta i wymieszaj. Wlej ciasto do formy z papierem do pieczenia. Wsuń naczynie do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut, aż wbity w biszkopt patyczek będzie suchy.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić lekkie i wyrośnięte oponki serowe. Ten tekst wyjawia przepis na chrupiące racuchy z jabłkami i chrupiącą niespodzianką.
Źródło: canva/dusiowa, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Niesamowity patent Tomasza Strzelczyka na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym
Obłędne kotlety mielone z tartą marchewką i karmelizowaną cebulą
Źródło: orchideli Zapraszamy na nasz Instagram