Wystarczy połączyć biszkopty z mlekiem skondensowanym. Nie znam lepszego sposobu na ciasto bez pieczenia
Jeśli marzy ci się ciasto bez pieczenia, to koniecznie sięgnij po ten przepis. Prosty i pyszny zachwyci każdego łasucha. Wystarczy, że połączysz biszkopty z mlekiem skondensowanym, a w wyjdzie deser, że palce lizać.
Ciasto bez pieczenia na wiosenny deser
Uwielbiam ciasta bez pieczenia. Są zazwyczaj proste w przygotowaniu i zawsze wychodzą. To efekt, na którym zależy najbardziej każdemu łasuchowi . Dlatego polecam przepis dzięki, któremu zrobisz znakomite ciasto bez pieczenia.
Potrzebujesz tylko biszkoptów, mleka skondensowanego, cukru pudru i jeszcze kilku składników. Potem ciasto trafia na 5 godzin do lodówki . Efekt jest fenomenalny i zachwyci każdego łasucha. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube schone desserts. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z biszkoptów i mleka skondensowanego?
Składniki:
- 200 g biszkoptów
- 200 ml mleka skondensowanego
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
- aromat waniliowy
- 600 ml mleka
- 2 ½ łyżki skrobi kukurydzianej
- czekolada do posypania
Biszkopty przekrój na pół, do miski wlej 200 ml mleka i namocz biszkopty. Układaj je ciasno dookoła naczynia. Teraz do miski wbij jajka i oddziel żółtka od białek . Do białek dodaj szczyptę soli, zmiksuj i wsyp cukier puder.
Do piany dodaj startą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny i dalej miksuj. Pora na aromat waniliowy i dalsze miksowanie. Teraz do miski z żółtkami, wlej skondensowane mleko, zmieszaj i wlej 600 ml mleka. Wymieszaj i wsyp skrobię kukurydzianą. Gotuj aż masa zgęstnieje.
Deser najlepszy na wiosnę
Masę odstaw z ognia, dołóż do niej pianę, wymieszaj i zalej nią biszkopty ułożone w naczyniu. Gdy ostygnie, posyp startą czekoladą i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin . Po upływie tego czasu ciasto bez pieczenia jest gotowe do podania.
Puszyste, delikatne i pełne apetycznych biszkoptów ciasto bez pieczenia, jest prawdziwym rarytasem. Taki deser zjesz ze smakiem i sięgniesz nawet po dokładkę . Ciasto prezentuje się znakomicie i jest obłędnie pyszne. Pisaliśmy o tym, jak zrobić malinową chmurką lepszą jak w cukierni. Radziliśmy, jak upiec domową chałkę z budyniem.
Źródło: YouTube/schonedesserts
Zdjęcia: screen YouTube/schonedesserts