Żaden makaron i ziemniaki. Wachowicz podaje rosół ze 100 razy lepszym dodatkiem
Rosołu nikomu nie trzeba zachwalać. Zwykle jemy go z ziemniakami lub makaronem. Ewa Wachowicz tę znakomitą zupę podaje z zupełnie innym dodatkiem. W wielu domach stanowi on oddzielne danie obiadowe.
Z czym jeść rosół?
Rosół kochamy nie tylko za jego wyśmienity smak i aromat, ale też za właściwości lecznicze. Podczas przeziębienia rozgrzewa i dodaje sił. Jedzenie rosołu pomaga wrócić do zdrowia i zapewnia wyśmienite wrażenia smakowe. Tę lubianą zupę chętnie gotujemy na niedzielny obiad, ale podajemy ja też podczas przyjęć okolicznościowych.
Przeważnie rosół jadamy z makaronem, ziemniakami, czy kluskami lanymi. Niektórzy lubią ją nawet z ryżem. Natomiast Ewa Wachowicz rosół serwuje z pierożkami z niezwykłym farszem. Robi go z białej kiełbasy ze słoika. Taki rosół smakuje po prostu pysznie.
Jak zrobić rosół z pierożkami z przepisu Ewy Wachowicz?
Składniki:
- garnek domowego rosołu
Składniki na ciasto i farsz:
- 2 szklanki mąki
- 200 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- biała kiełbasa ze słoika
- natka pietruszki
Przygotowanie pierożków zaczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę zaparzamy wrzącą wodą, którą wlewamy stopniowo. Mieszamy nożem i wbijamy jajko . Siekamy i dopiero po chwili wyrabiamy ciasto. Jeśli trzeba, dosypujemy mąkę. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.
Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na pół i wałkujemy. Wycinamy prostokąty i na każdy nakładamy porcję kiełbasy słoikowej, którą wcześniej rozdrabniamy. Pierożki sklejamy, by powstały kwadraty. Na brzegach można zrobić wzorek widelcem.
Pierożki doskonałe z domowym rosołem
Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku, wyjmujemy 2 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię. Odcedzamy na sicie i układamy na dnie głębokiego talerza. Wlewamy rosół i dodajemy natkę pietruszki. Tak podany rosół będzie smakował całej rodzinie.
Ta zupa z dodatkiem pierożków smakuje wyśmienicie i jest bardzo pożywna. Pierożki z farszem z kiełbasy idealnie smakują z tą zupą. To ciekawa kulinarna alternatywa dla makaronu czy ziemniaków do rosołu. Pisaliśmy o pysznych sposobach na tę zupę. Radziliśmy, jak przygotować złocisty rosół.
Źródło: ewawachowicz.pl