Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić rosół tak złocisty, jak na zdjęciu? Zdradzę Ci mój największy sekret

Jak zrobić rosół tak złocisty, jak na zdjęciu? Zdradzę Ci mój największy sekret

Rosół pieczony
IG/zdrowo_w_15_minut

Rosół musi mieć głęboki złoty kolor. Na szczęście jedna prosta czynność sprawi, że uzyskacie pożądany efekt. Wiem, co należy zrobić. Spróbujcie, a będziecie zachwyceni.  

Złocisty rosół skusi każdego

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się jak przyrządzić rosół, którego kolor będzie intensywnie złocisty, dziś mam dla was prostą wskazówkę. Oprócz dobrania odpowiednich proporcji składników, do zrobienia wyśmienitej zupy wymagana jest jeszcze jedna prosta czynność.

Bez niej potrawa też będzie dobra, ale nie warto rezygnować z możliwości uczynienia jej wybitną. Co trzeba zrobić? Wyjaśniam w dalszej części artykułu. Takiego rosołu każdy spróbuje.

Składniki na rosół pieczony.jpg
IG/zdrowo_w_15_minut
Kolorowe ciasto bez pieczenia robię w chwilę. Hit nie tylko dla dzieci

Przepis na rosół pieczony

Tradycyjne danie w nowej odsłonie jest znakomite. Pieczenie sprawia, że kolor zupy zachwyca, a smak jest pełny i głęboki. Musicie choć raz spróbować. Moja rodzina była zachwycona takim posiłkiem.

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 udko kacze
  • 1 kurza tuszka
  • 1 szponder
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • woda

Do przygotowania smakowitej zupy o pięknym kolorze potrzebujecie blachy z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia oraz dużego garnka. Pełen opis przygotowania znajdziecie poniżej.

Jak zrobić rosół pieczony? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od rozgrzania piekarnika do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na blasze układam mięso oraz oczyszczone warzywa — wszystkie poza cebulą, bo wyrazisty składnik będę opalać w płomieniu palnika.

Wstawiam całość do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie zawartość naczynia do pieczenia przenoszę do dużego garnka i dodaję cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy w kawałku.

Zalewam wszystko zimną wodą, doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie pieczony rosół przecedzam i doprawiam solą oraz pieprzem.

Jak podać rosół pieczony?

Do zupy koniecznie wrzućcie ugotowany makaron. Pokrójcie też pieczoną marchew w talarki i posypcie go świeżo posiekaną natką pietruszki, a będzie znakomity.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na rosół. Sprawdźcie jak przygotować wersję bezmięsną. Być może zainteresuje was też pomysł wykonania dania z dodatkiem ziemniaczanych obierek.

złocisty rosół pieczony.jpg
IG/zdrowo_w_15_minut