Smakosze.pl Przepisy Żaden olej, żadne masło. Jest 100 razy lepszy patent na jajecznicę
canva/Annushka Ahuja, Pexels

Żaden olej, żadne masło. Jest 100 razy lepszy patent na jajecznicę

4 lutego 2023

Jajecznica na wodzie gazowanej będzie lepsza niż jakakolwiek inna. Przygotowane bez dodatku tłuszczu danie jest lekkie niczym chmurka i puszyste, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę. Musicie spróbować.

Jeśli zastanawialiście się kiedykolwiek, jak zrobić przyjemną w odbiorze, niesamowicie delikatną jajecznicę, wersja na wodzie gazowanej ma szansę wam się spodobać. Zawarte w płynie bąbelki nadadzą masie jajecznej wyjątkowej konsystencji, a smak będzie niesamowity. Bliskim na pewno się spodoba.

Przepis na jajecznicę na wodzie gazowanej

Składniki na 2 porcje:

  • 5 dużych jaj

  • 5 łyżek wody gazowanej

  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić jajecznicę na wodzie gazowanej? Przepis jest bardzo prosty

Do większej miski wbijamy uprzednio umyte i doprowadzone do temperatury pokojowej jajka. Roztrzepujemy je delikatnie widelcem i wlewamy wodę gazowaną. Starannie mieszamy masę, delikatnie napowietrzając ją przy pomocy widelca.

Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Ściętą w odpowiadającym nam stopniu jajecznicę na wodzie gazowanej przenosimy na talerze. Doprawiamy solą, pieprzem i wybraną zieleniną. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Wskazówka: przyrządzając jajecznicę z więcej niż jednego jaja, każde kolejne przed wbiciem do dużej miski, warto wybić do mniejszego naczynia i ocenić jego świeżość. Babcina sztuczka pozwoli uniknąć zmarnowania produktów.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jajecznicę. Szczególnie polecamy sycącą wersję z boczniakami . Być może skusi was też smakowita tofucznica , czyli roślinna alternatywa jajecznej potrawy wykonana z tofu.

Jajecznica na wodzie gazowanej jest znakomita
canva/piyato

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy