Żaden por, żadne jabłko. Ta surówka z marchewki jest 100 razy lepsza
Nie masz pomysłu na dodatek warzywny do obiadu? Poznaj przepis na surówkę z marchewki z nietypowym składnikiem. Pasuje do wielu dań i na pewno zasmakuje każdemu.
Surówka z marchewki do obiadu
Surówka jest nieodłącznym dodatkiem prawie każdego obiadu. Jedną z tych najbardziej popularnych jest ta z marchewki. Zazwyczaj podaje się ją z owocowymi lub warzywnymi dodatkami, ale można przygotować ją także w zupełnie inny sposób.
W tej wersji smakuje o wiele lepiej i jest ciekawą alternatywą dla tej klasycznej. Przygotowanie jest łatwe i zajmuje tylko chwilę. Przepis oraz wszystkie składniki poznasz w dalszej części tekstu.
Wrzuć ziemniaki z kurczakiem na patelnię i zalej tym sosem. Wyśmienity obiad w 30 minutZamiast jabłka dodaj ten składnik
Klasyczną surówkę z marchewki przygotowuje się z dodatkiem jabłka lub pora. Ta z poniższego przepisu z wymienionych składników zawiera tylko marchew. Oprócz warzywa potrzebny będzie także sok pomarańczowy oraz przyprawy. Wszystkie składniki znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 4 marchewki
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- ½ pęczka kolendry
- 1 cytryna
- kawałek imbiru
- oliwa
- pieprz
- sól
Surówka z marchewki – przepis
Przygotowanie surówki rozpocznij od obrania marchewki. Następnie umyj ją i zetrzyj ją razem z imbirem na dużych oczkach tarki. Składniki przełóż do miski. Dodaj posiekana papryczkę.
Do mniejszej miski wlej oliwę, sok pomarańczowy i sok z cytryny. Wsyp cukier, cynamon, kardamon, pieprz i sól. Wymieszaj je na jednolity sos i wlej do marchewki. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na 20 minut. Na koniec dodaj prażone migdały i posiekaną kolendrę.
Sprawdź także, z jakim dodatkiem pić kawę oraz poznaj przepis na obiad.