Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Żadna margaryna. To uwielbiane przez przez młodych smarowidło jest lepszym i zdrowszym zamiennikiem masła
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.12.2024 09:46

Żadna margaryna. To uwielbiane przez przez młodych smarowidło jest lepszym i zdrowszym zamiennikiem masła

masło
Fot. Canva/serjedi

Ceny masła rosną jak szalone. Czym zastąpić ten produkt? Teraz zamiennik masła może być smaczny i wartościowy dla naszego zdrowia. Jego cena też jest do przełknięcia. 

Masło drogie jak nigdy

Ceny masła rosną i przyprawiają o zawrót głowy. Za kostkę tego produktu trzeba nawet zapłacić 12 zł. Dlatego konsumenci, by zaoszczędzić, szukają zamienników masła. Czym posmarować kromkę chleba lub chrupiącą bułeczkę?

Warto sięgnąć po produkt zdrowy, wartościowy i smaczny. Do tego jest niedrogi, co ma tu duże znaczenie. Mowa o hummusie, którego 120-gramowe opakowanie kosztuje 5 zł. Ta pasta z ciecierzycy jest bogata w zdrowe tłuszcze, które pochodzą z oliwy z oliwek. Hummus ma wiele smaków i każdy znajdzie odpowiedni dla siebie. 

hummus
Fot. Canva/ninafirsova
Kładę masę makową na ciasto. Ten deser jest 100 razy lepszy niż zwykły makowiec

Masło zastąp hummusem

W sklepach bez trudu kupimy klasyczny hummus, ale również taki z dodatkiem marchewki, papryki i oliwek. Tę smaczną pastę warto włączyć do naszej diety. Hummus dostarczy nam mocy witamin i minerałów. Bogaty jest w wapń, cynk, miedź, żelazo, selen i magnez. Regularne jedzenie hummusu dobrze wpływa na kości i wzmacnia je.

Skutecznie obniża też poziom złego cholesterolu. Ten smaczny zamiennik masła przyda się osobom, które mają wysokie ciśnienie. Jedzenie hummusu doskonale wpływa na pracę serca i wzmacnia układ krążenia. Chroni też przed miażdżycą, zawiera dużo błonnika pokarmowego, co poprawia pracę jelit. 

Jak jeść hummus?

Wszyscy wiemy, że hummusem można posmarować pieczywo. Ta zdrowa i smaczna pasta pasuje też do jajek i warzyw. Możemy zjeść tortillę lub naleśniki z tym zamiennikiem masła. Takie danie będzie nie tylko pyszne, ale też wartościowe.

Warto pamiętać o dodaniu warzyw, by wzbogacić smak i dostarczyć porcji witamin. Jak widać, masło da się zastąpić zdrowym i dużo tańszym produktem. Hummus można tez przyrządzić w domu. Przyda się tu ciecierzyca, czosnek, oliwa i sok z cytryny. Pisaliśmy o tym, jak z liści laurowych przygotować domowy syrop na kaszel. Polecaliśmy przepis na ciasto kinder country od Ani Zyśk. 

hummus
Fot. Canva/bhofack2

Źródło: