Żadne mleko i woda gazowane. Najdelikatniejsze naleśniki wychodzą mi na gęstym przysmaku
Naleśniki nie są skomplikowaną potrawą, ale nawet tutaj możemy dać się ponieść kulinarnej fantazji. Wcale nie trzeba dodawać do nich wody gazowanej, ani mleka. Na gęstych przysmaku wychodzą jeszcze delikatniejsze. Pokocha je cała rodzina.
Sekret idealnych naleśników
Naleśniki są prostym daniem, które można z powodzeniem podać zarówno na śniadanie, jak i na obiad, podwieczorek, czy nawet kolację. Przyrządzone na gęstym kefirze są delikatne i elastyczne. Nic dziwnego, że ten przepis bije ostatnio rekordy popularności. Nie znasz go jeszcze? Nic straconego! Podajemy go poniżej.
Ten przepis na sernik dostałam od cioci. Byłam zaskoczona, co do niego wlewaJak przygotować naleśniki na kefirze?
Lista składników:
- szklanka mąki pszennej
- 1 i ½ szklanki kefiru
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1/ 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania naleśników na kefirze?
Wymieszaj ze są mąkę, jajko, wodę, kefir, sól, cukier, olej rzepakowy oraz sodę, tak aby otrzymać gładkie ciasto bez grudek. Następnie, odstaw je na około 20 minut.
W tym czasie delikatnie natłuść patelnię olejem, a następnie ją rozgrzej. Za pomocą chochli do zupy nałóż na nią porcje ciasta i rozprowadź je na dnie patelni.
Smaż naleśnik do momentu, aż nie pojawią się na nim niewielkie dziurki. Gdy lekko zarumieni się od spodu, za pomocą łopatki przełóż go na drugą stronę. Więcej na temat zasad smażenia naleśników znajdziesz tutaj.
Danie podawaj na słono lub na słodko (np. z dżemem dyniowym). Smacznego!