Smakosze.pl Przepisy Żadne tam placki. Racuchy ziemniaczane smakują 100 razy lepiej
Fot. YouTube/mniamer

Żadne tam placki. Racuchy ziemniaczane smakują 100 razy lepiej

17 października 2024

Zwykle z tartych ziemniaków robimy placki ziemniaczane. Tym razem przyrządzimy jednak coś nieco innego. Racuchy ziemniaczane wychodzą wyjątkowo chrupiące i jednocześnie bardzo puszyste. Ten przepis będzie kulinarnym odkryciem.

Racuchy ziemniaczane lepsze od placków

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Chrupiące i pożywne często podawane są na obiad . Smakują z kwaśną śmietaną i sosem grzybowym. Jednak teraz mają poważnego konkurenta. Mowa i racuchach ziemniaczanych.

Tym się różnią od placków , że robi się je z dodatkiem drożdży. Dzięki temu wychodzą puszyste, a przy tym zachowują tę apetyczną chrupkość . Są pyszne i dużo lepsze od tradycyjnych placków. Przepis na to danie można zobaczyć na kanale YouTube Mniamer. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

tarte ziemniaki.jpg
Fot Canva/Ahanov Michael
To pij na Wszystkich Świętych. Pogoda nie będzie Ci straszna

Jak zrobić racuchy ziemniaczane?

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20 g świeżych drożdży
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od obrania i pokrojenia ziemniaków na małe kawałki. Zblenduj je i pozbądź się z nich nadmiar soku. Masę umieść na sitku na 5 minut . W tym czasie czosnek drobno posiekaj, posól i rozetrzyj na desce przy pomocy noża.

Cebulę posiekaj i wróć do masy ziemniaczanej. Dołóż do niej cebulę, czosnek, wbij jajko i zblenduj. Dopraw solą, pieprzem i wsyp mąkę ziemniaczaną oraz pszenną.

Racuchy ziemniaczane, czyli puszysty smakołyk

Do masy wkrusz świeże drożdże i składniki dokładnie wymieszaj. Drożdże muszą się rozpuścić, by racuchy wyrosły na patelni. Warto mieszać przez co najmniej 2 minuty. Teraz masę odstaw na około 30 minut. Ponownie wszystko wymieszaj.

Rozgrzej olej na patelni, nakładaj porcję masy, nie rozpłaszczaj i smaż na rumiany kolor przez 2 minuty z każdej strony. Racuchy wyrastają na patelni. Wyłóż je na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Racuchy ziemniaczane wychodzą puszyste, grube i pyszne. Pisaliśmy o tym, jak upiec chleb we własnej kuchni. Polecaliśmy przepis na niezwykłą sałatkę w makaronie.

placki
Fot. YouTube/mniamer
Od lat piekę sernik tylko z tego przepisu. Ten 1 dodatek jest w nim obowiązkowy
Gigant fast fooda z Ameryki wkracza do Polski. To może być duży cios dla McDonalda
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy