Żadne udka, żadne skrzydełka. Najlepszy i najzdrowszy rosół zrobisz na tym mięsie
Jakie mięso jest najlepsze na rosół? Większość osób robi go na udkach bądź skrzydełkach z dodatkiem wołowiny z kością. Ja jednak stawiam na przepis, który gwarantuje bajecznie tani rosół o wyjątkowych zdrowotnych właściwościach. Domyślasz się już, o jaki produkt chodzi?
Rosół na kurzych łapkach
Kurze łapki – nie udka, ale same „stopy” kurczaka – można z łatwością spotkać zarówno na bazarze, jak też często w sklepach. Niektórzy zastanawiają się, po co w ogóle produkt ten trafia do sprzedaży, inni spekulują, że może chodzić o karmę dla psa.
Kurze łapki jednak znajdują się w niektórych garach rosołowych w naszych domach. Na wschodzie jada się je jako smażony lub opiekany przysmak . Dobrze jest jednak po prostu dodać je do rosołu ze względu na ich niezwykłe właściwości.
Kurze łapki są zdrowe
Kurze stopki nie zawierają prawie mięsa . Są obciągnięte tłustą skórą i mają niezwykły wprost ładunek kolagenu. Jeśli ugotujemy jeszcze połączymy z wołowiną z kością, dostaniemy kolagenową zupę , która złagodzi stany zapalne stawów, przyspieszy regenerację skóry, a także zrastanie kości po złamaniach.
Kolagen jest niezwykle ważnym składnikiem naszej diety i po taką zupę warto często sięgać. Należy tylko upewnić się, że kurze łapki są z zaufanego źródła i że zostały dobrze oczyszczone.
Składniki
- 1 porcja rosołowa z kurczaka
- 400 g wołowiny na rosół
- 400 g łapek kurczaka
- 5-6 marchewek
- 2 pietruszki
- 1 biała część pora
- ¼ selera
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Sól, pieprz ziarnisty
Rosół z ekstra kolagenem
Mięso płuczemy bardzo dokładnie i układamy w garnku . Warzywa korzeniowe obieramy i przekrawamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki w garnku zalewamy wodą. Dodajemy ok. 3-4 listki laurowe i 8-10 ziaren ziela angielskiego.
Garnek stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy szumowiny i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3-4 godziny . W razie potrzeby uzupełniamy nadmierny ubytek wody. Kurzych łapek nie podajemy do jedzenia.
Wypróbuj też przepisy na zupę chlebową i surówkę z buraków .