Zakwas na barszcz wigilijny
Barszcz z buraków na prawdziwym zakwasie jest jedną z najsmaczniejszych potraw wigilijnych. Jego mocny, głęboki smak i aromat doskonale łączą się z delikatnymi uszkami z grzybami. Jak i kiedy przygotować zakwas na barszcz wigilijny?
Domowy zakwas z buraków jest zdrowszy i o wiele smaczniejszy od kupnego i gotowego zaczynu. Przede wszystkim nie zawiera octu i sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku i koloru. Domowe buraki kwaszone z czosnkiem, chrzanem i przyprawami smakują świetnie i stanowią doskonałą bazę do wigilijnego barszczu.
Zakwas należy przygotować najpóźniej tydzień przed gotowaniem barszczu, aby buraki zdążyły się ukisić i oddać cały smak. Wodę na zakwas dosól według następującej proporcji- łyżka soli na 1 l wody, dzięki czemu buraki będą idealnie słone. Do kwaszenia niezbędna będzie również woda po ogórkach kiszonych lub kapuście, aby rozpocząć proces fermentacji.
Barszcz podaj z uszkami lub w nieco inny sposób, z pasztecikami z farszem z suszonych grzybów, które doskonale smakują z klarowną zupą.
Przepis na zakwas na barszcz wigilijny
Składniki:
4 duże buraki
4 ząbki czosnku
3 ziarna pieprzu czarnego
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
3 cm korzenia chrzanu
3-4 łyżki wody po ogórkach kiszonych lub kiszonej kapusty
łyżka soli na 1 l wody
Jak przygotować zakwas na barszcz wigilijny?
Zagotuj litr wody z łyżką soli, odstaw do przestudzenia. Do wyparzonego, dużego słoika lub garnka glinianego włóż obrane i pokrojone buraki, obrany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i korzeń chrzanu.
Do słoika wlej przestudzoną zalewę, dodaj wodę po ogórkach lub kapuście, zakręć i odstaw w suche miejsce, po 7 dniach zakwas jest gotowy.