Smakosze.pl Przepisy Zamiast panierki robię z rybą 1 rzecz. Smakuje jak marzenie
Fot. YouTube/@Weronika Domogród

Zamiast panierki robię z rybą 1 rzecz. Smakuje jak marzenie

25 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Za niedługo rozpoczniemy Wielki post, dlatego przygotuj sobie kilka przepisów, które pomogą ci dotrzymać ścisłych ograniczeń. Jednym z nich jest ten od mojej siostry na rybę bez panierki. Dzięki niemu jest tak pyszna, że ani razu nie pomyślisz o mięsie. W naszej rodzinie to prawdziwy przebój.

Idealna ryba na każdą okazję

Dużo ludzi decyduje się na powstrzymanie od jedzenia mięsa. Wielu zdecyduje się, zastąpić je rybą. To świetny wybór i ciekawa alternatywa. Dzięki niej dostarczysz organizmowi cenne kwasy tłuszczowe.

Tylko jak ją przyrządzić, żeby w tym roku smakowała jakoś inaczej? Zapytałem o to, mojej siostry, która w naszej rodzinie uchodzi za ekspertkę od ryb. Powiedziała wprost, ryba to nie schabowy, że ma mieć jakąś panierkę. Zaproponowała smażenie bez niej. Przygotowałem rybę według jej rady na próbę i faktycznie jest przepyszna. Dowiedz się z przepisu, jak ją zrobić.

filet z dorsza.jpg
Canva/@iuliia_n
Rozbijam schab cienko i zwijam z tym farszem. To tak pyszne, że mógłbym jeść taki obiad codziennie

Ryba musi być

Najważniejsza w tym przepisie jest ryba. Ja tym razem postawiłem na filet z dorsza. Stanowi on bardzo dobre źródło białka, witaminy D, a przede wszystkim wspomnianych już kwasów tłuszczowych. Idealnie sprawdzi się też jako ryba bez panierki. Nie ma, co zwlekać. Zobacz, czy masz pozostałe składniki z listy i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Weronika Domogród, ślad pochodzi zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • filet z dorsza
  • majeranek
  • tymianek
  • słodka papryka mielona
  • pieprz
  • sól
  • olej

Ryba bez panierki

Zacznij od osuszenia dorsza, za pomocą ręcznika papierowego . Następnie fileta pokrój na porcję. Posyp je odrobiną soli oraz pieprzu. Szczyptą ziół i słodkiej papryki przypraw kawałki ryby .

Przyprawioną rybę odstaw na 30 minut , aby przyprawy mogły dobrze się w nią wchłonąć. Po tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Każdy z kawałków ułóż i smaż do momentu zarumienienia . Jednak nie dłużej niż pod 2 minuty z każdej strony.

Usmażoną rybę przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut . Gotową rybę podawaj z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Prawda, że pyszna? Sprawdź, jak zrobić schabowe inaczej niż zawsze oraz d owiedz się, jakie mięso jest najzdrowsze .

rozgrzany olej.jpg
Canva/@pixelshot
Gessler kiszone ogórki robi tylko tak. Mistrzowski przepis, zawsze się udaje
Zagotuj wodę, wrzuć filet z kurczaka. Szkoda, że wcześniej nie poznałem tego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy