Smakosze.pl
racuchy

canva/nata_vkusidey, Getty Images

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

22 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Polecamy przepis na słone racuszki z żółtym serem. Wystarczy pół godziny, a szybka i prosta kolacja będzie gotowa. Jak je zrobić? Zetrzyj ser, zagnieć z nim ciasto i usmaż na patelni. Wytrawne, słone racuszki zachwycą każdego domownika.

Racuchy zwykle przyrządzamy na słodko. Dodajemy do nich kawałki owoców, a po usmażeniu posypujemy placuszki cukrem pudrem. W ten sposób powstaje potrawa doskonała na podwieczorek lub kolację.

Ekspresowa kolacja, czyli zapiekany placek z cukinii

Ekspresowa kolacja, czyli zapiekany placek z cukinii. Łatwy przepis

CZYTAJ DALEJ

Jeśli jednak wolicie wytrawne smaki, możecie przygotować racuszki z dodatkiem żółtego sera. Zachwycą was smakiem, wilgotnością i konsystencją. Będą też pożywne, bo żółty ser to doskonałe źródło białka, wapnia i fosforu.

Jak zrobić racuszki z żółtym serem?

Składniki:

  • 1 czubata szklanka mąki pszennej

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cukru

  • po 1/3 łyżeczki oregano, słodkiej papryki i pieprzu

  • 2/3 łyżeczki soli

  • szczypta chilli

  • ok. 200 ml maślanki

  • 10 dag żółtego sera

  • olej do smażenia

Przygotowanie racuchów

Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj cukier, oregano, paprykę słodką, pieprz, sól i szczyptę chilli.

Wlej maślankę, dodaj starty na dużych oczkach żółty ser. Wymieszaj składniki, a potem zagnieć ciasto.

Z ciasta odrywaj niewielkie porcje i formuj z nich w dłoniach placuszki. Na patelni rozgrzej trochę oleju.

Placki ciasta kładź na patelnię i smaż je pod przykryciem, po 3 minuty z każdej strony. Powinny być rumiane.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na racuchy z dodatkiem skyru, a także na racuchy z rabarbarem.

żółty ser

żółty ser

Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wysmakowane

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zupa kalafiorowa Karola Okrasy - nietypowy składnik

Przepisy

Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie

Czytaj więcej >
Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę

Przepisy

Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę. 3 składniki, kilka chwil i gotowe

Czytaj więcej >
Babciny przepis na idealne racuchy

Przepisy

Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda

Czytaj więcej >
Malinowe ciasto bez pieczenia - prosty przepis

Przepisy

Malinowe ciasto bez pieczenia. Idealny deser na długi weekend

Czytaj więcej >
Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >