Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Polecamy przepis na słone racuszki z żółtym serem. Wystarczy pół godziny, a szybka i prosta kolacja będzie gotowa. Jak je zrobić? Zetrzyj ser, zagnieć z nim ciasto i usmaż na patelni. Wytrawne, słone racuszki zachwycą każdego domownika.
Racuchy zwykle przyrządzamy na słodko. Dodajemy do nich kawałki owoców, a po usmażeniu posypujemy placuszki cukrem pudrem. W ten sposób powstaje potrawa doskonała na podwieczorek lub kolację.
Jeśli jednak wolicie wytrawne smaki, możecie przygotować racuszki z dodatkiem żółtego sera. Zachwycą was smakiem, wilgotnością i konsystencją. Będą też pożywne, bo żółty ser to doskonałe źródło białka, wapnia i fosforu.
Jak zrobić racuszki z żółtym serem?
Składniki:
1 czubata szklanka mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru
po 1/3 łyżeczki oregano, słodkiej papryki i pieprzu
2/3 łyżeczki soli
szczypta chilli
ok. 200 ml maślanki
10 dag żółtego sera
olej do smażenia
Przygotowanie racuchów
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj cukier, oregano, paprykę słodką, pieprz, sól i szczyptę chilli.
Wlej maślankę, dodaj starty na dużych oczkach żółty ser. Wymieszaj składniki, a potem zagnieć ciasto.
Z ciasta odrywaj niewielkie porcje i formuj z nich w dłoniach placuszki. Na patelni rozgrzej trochę oleju.
Placki ciasta kładź na patelnię i smaż je pod przykryciem, po 3 minuty z każdej strony. Powinny być rumiane.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis na racuchy z dodatkiem skyru, a także na racuchy z rabarbarem.

Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: wysmakowane



































