Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o bułce tartej. Najlepszą panierkę do schabowych zrobisz z pysznego warzywa
canva/amriphoto

Zapomnij o bułce tartej. Najlepszą panierkę do schabowych zrobisz z pysznego warzywa

9 czerwca 2023

Kotlety schabowe warto od czasu do czasu przygotować nieco inaczej. Mięso w pysznej panierce z ziemniaków będzie smakowało znakomicie i z powodzeniem zastąpi dobrze znany schab obtoczony w bułce tartej. Musicie spróbować.

Przepis na kotlety schabowe w ziemniaczanej panierce

Tradycyjna panierka potrafi się znudzić. Tym razem, zamiast suszyć pieczywo i je ścierać, rozdrobnimy w ten sposób ziemniaki i obtoczymy w nich schab. Wcześniej posmarujemy go gęstym ciastem jajecznym. Po usmażeniu będzie smakował fantastycznie.

Składniki:

  • 4 plastry schabu, oczyszczone i rozbite
  • 4 większe ziemniaki
  • 2 duże jaja
  • 60 g mąki pszennej
  • 30-40 ml wody
  • pół łyżeczki chili lub papryki słodkiej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Pokrój na plastry i ubij tłuczkiem. Ten patent na cukinię to absolutny hit

Jak zrobić kotlety z cukinii? Znamy prosty patent

Zaczynamy od doprawienia oczyszczonych i rozbitych kotletów schabowych solą, pieprzem i ostrą papryką. Odkładamy na bok, a w misce łączymy jaja, wodę oraz mąkę. Powinniśmy uzyskać gęste ciasto.

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Następnie doprawiamy je wszystkimi przyprawami. Mięso zanurzamy najpierw w cieście, a potem w wiórkach ziemniaczanych. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.

Jak podać kotlety schabowe z ziemniaczaną panierką?

Do tak przyrządzonego soczystego mięsa w chrupiącej otoczce konieczna będzie świeża surówka. Polecamy szczególnie lekką mizerię bez śmietany . Sprawdzą się też kiszonki np. kimchi .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety schabowe. Spróbujcie koniecznie wersji bez panierki . Być może też spodoba wam się patent na mięso obtaczane w orzechach .

Zamiast sera do panierki użyj ziemniaków.png
canva/boblin
Wzięła sezonowy produkt i zrobiła farsz do krokietów. To najlepszy sposób na letni obiad
Nie przegap okazji, bo właśnie kwitnie. Te przysmaki zrobisz z kwiatów akacji
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy