Zapomnij o bułce tartej. Najlepszą panierkę do schabowych zrobisz z pysznego warzywa
Kotlety schabowe warto od czasu do czasu przygotować nieco inaczej. Mięso w pysznej panierce z ziemniaków będzie smakowało znakomicie i z powodzeniem zastąpi dobrze znany schab obtoczony w bułce tartej. Musicie spróbować.
Przepis na kotlety schabowe w ziemniaczanej panierce
Tradycyjna panierka potrafi się znudzić. Tym razem, zamiast suszyć pieczywo i je ścierać, rozdrobnimy w ten sposób ziemniaki i obtoczymy w nich schab. Wcześniej posmarujemy go gęstym ciastem jajecznym. Po usmażeniu będzie smakował fantastycznie.
Składniki:
- 4 plastry schabu, oczyszczone i rozbite
- 4 większe ziemniaki
- 2 duże jaja
- 60 g mąki pszennej
- 30-40 ml wody
- pół łyżeczki chili lub papryki słodkiej
- sól i pieprz w ilości do smaku
- smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety z cukinii? Znamy prosty patent
Zaczynamy od doprawienia oczyszczonych i rozbitych kotletów schabowych solą, pieprzem i ostrą papryką. Odkładamy na bok, a w misce łączymy jaja, wodę oraz mąkę. Powinniśmy uzyskać gęste ciasto.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Następnie doprawiamy je wszystkimi przyprawami. Mięso zanurzamy najpierw w cieście, a potem w wiórkach ziemniaczanych. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
Jak podać kotlety schabowe z ziemniaczaną panierką?
Do tak przyrządzonego soczystego mięsa w chrupiącej otoczce konieczna będzie świeża surówka. Polecamy szczególnie lekką mizerię bez śmietany . Sprawdzą się też kiszonki np. kimchi .
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety schabowe. Spróbujcie koniecznie wersji bez panierki . Być może też spodoba wam się patent na mięso obtaczane w orzechach .