Ekspresowe kotlety schabowe bez panierki. Wychodzą równie pyszne co klasyczne
Dziś powiemy wam, jak zrobić ekspresowe kotlety schabowe bez panierki. Wychodzą równie pyszne, co klasyczne, ale robi się je szybciej i są o wiele zdrowsze. Mięso po rozbiciu wystarczy tylko oprószyć przyprawami i usmażyć. Prawda, że proste?
Kotlety schabowe są chyba najpopularniejszym polskim daniem. Można je zamówić w każdej restauracji, a i w domach goszczą przynajmniej raz w tygodniu. Klasyczne schabowe, to soczyste mięso skryte pod chrupiącą panierką. Są bardzo smaczne, jednak dla wielu osób panierka stanowi problem.
To właśnie z jej powodu niektórzy unikają schabowych, bo przez nią kotlety są kaloryczne i ciężkostrawne. Dlatego przychodzimy do was z super rozwiązaniem, a mianowicie zachęcamy do przygotowania schabowych bez panierki. Zaoszczędzicie w ten sposób kalorie i czas.
Ekspresowe kotlety schabowe bez panierki
Składniki:
4 plastry schabu środkowego bez kości
słodka, mielona papryka
sól, pieprz
2 łyżki mąki
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie schabowych
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozbij je równomiernie kuchennym młotkiem.
Każdy plaster mięsa oprósz z dwóch stron solą, pieprzem i mieloną papryką. Odstaw na godzinę, by mięso nabrało aromatu.
Na patelni rozgrzej trochę smalcu lub oleju. Kotlety panieruj w mące, a potem kładź na gorącym tłuszczu. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony.
Wskazówka:
Tak przyrządzone kotlety schabowe najlepiej będą smakowały podane z gotowanymi ziemniakami (najlepiej młodymi), a także z mizerią lub zieloną sałatą z sosem.
W naszym serwisie znajdziecie mnóstwo przepisów na kotlety schabowe. Sprawdźcie, jak zrobić schabowe po trybunalsku, a także, jak przygotować kotlety schabowe w chrupiącej panierce.
Źródło zdjęcia: canva/pedphoto36pm
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis