Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis Kuronia na smakowitą kiszoną kapustę pekińską a'la kimchi
Renata Materlińska
Renata Materlińska 28.12.2021 01:00

Niezwykły przepis Kuronia na smakowitą kiszoną kapustę pekińską a'la kimchi

kapusta pekińska
canva/mayina

Kapusta pekińska jest u nas łatwo dostępna, jednak w małym stopniu wykorzystywana. Zwykle robimy z niej surówkę, czasami gołąbki. Jeśli jednak masz ochotę na orientalny przysmak, przygotuj smakowitą kiszoną kapustę pekińską a'la Kimchi. W tym celu skorzystaj z niezwykłego przepisu Jakuba Kuronia.

Kiszonki są bardzo zdrowe i warto po nie sięgać przez cały rok. Jednak szczególnie dużą popularnością cieszą się zimą. Wtedy nie tylko świetnie smakują, ale też skutecznie podnoszą naszą odporność i zwalczają przeziębienia.

Jak się okazuje, kiszone warzywa są znane nie tylko w Polsce. Kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej i jest to zwykle kiszona kapusta pekińska, rzadziej rzepa. Dzięki dodatkowi papryczki chilli kimchi charakteryzuje się kwaśno-pikantnym smakiem. Jak ją przygotować zdradzi wam dziś Jakub Kuroń.

Niezwykły przepis Kuronia na smakowitą kiszoną kapustę pekińską a'la Kimchi

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej

  • 2 papryczki chilli

  • 3 kolorowe, słodkie papryki

  • 3 cebule

  • 2 główki czosnku

  • imbir, kminek, czarny pieprz

  • sól kamienna do przesypywania

Przygotowanie kiszonej kapusty pekińskiej

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Poszatkuj ją. Chilli umyj, oczyść z gniazd nasienny, pokrój w paski. Papryki słodkie umyj, wytrzyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w paski.

Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój w półtalarki. Ząbki czosnku obierz, każdy przekrój wzdłuż na połowę.

Warzywa układaj w słoju lub ceramicznym naczyniu warstwami, przesypując je solą i przyprawami. Każdą warstwę dobrze ugnieć, aż kapusta puści sok.

Całość przykryj talerzykiem, obciąż kamieniem lub słoikiem z wodą. Pozostaw w temperaturze pokojowej na około tydzień.

Po tym czasie powinien pojawić się na powierzchni kiszonki kożuszek. Usuń go, a kiszonkę wstaw w chłodne miejsce na tydzień.

Po tym czasie kiszonka jest gotowa. Odlej z niej sok, słój szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce. Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na potrawy z kapusty pekińskiej. Sprawdź, jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i pomarańczy. Zobacz też, jak zrobić gołąbki w kapuście pekińskiej.

kiszona kapusta pekińska
kiszona kapusta pekińska

Źródło zdjęcia: canva/y-studio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuron.com

Zapraszamy na nasz Instagram