Żadna babka, żaden mazurek. Na wielkanocnym stole furorę zrobi ciasto „Łąka”
To ciasto z pewnością będzie ozdobą świątecznego stołu i być może zdeklasuje serniki, a nawet mazurki. Ale nie to jest w nim najciekawsze. Otóż zielony kolor zawdzięcza ono składnikowi, którego nikt nie spodziewa się w cieście.
Ciasto ze szpinakiem
No bo jak to, szpinak w cieście? A tak. Okazuje się, że te niepozorne liście, do których niechęć starsi wynieśli z przedszkoli, a który dzisiejsi kucharze próbują przywrócić do łask, sprawdza się świetnie w deserowych zestawieniach.
To właśnie szpinak odpowiada za niezwykły kolor tego ciasta. Wchodzi on tu w skład biszkoptowego spodu, oprócz którego w przepisie znajdujemy też krem przygotowany na bazie kremówki i mascarpone.
Przepis na podobne ciasto można znaleźć na kanale Rita Creatives.
Gotuję makaron i wrzucam na patelnię z kilkoma dodatkami. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu Co pić, jeśli nie lubisz wody? 5 propozycji zdrowych i smacznych napojów
Szpinakowa łąka
W trawie naszej łąki harcują kurczaczki przygotowane z połówek brzoskwiń. Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału RITA Creative. Autorka przygotowała do ozdoby także małe jajeczka z kuwetury z białej czekolady w silikonowej foremce. To świetny pomysł, choć nieco trudniejszy w przygotowaniu.
Składniki na biszkopt szpinakowy
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 120 g młodych liści szpinaku
- 180 ml oleju
- 12 g proszku do pieczenia
Składniki na krem i dekorację
- 0,6 l śmietany kremówki
- 0,25 kg mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 60 ml soku z cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 banan
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- Oczka cukrowe
- Gęsta polewa czekoladowa
- Małe kawałki skórki czerwonego jabłka
- Ew. inne dekoracje wielkanocnej łąki
Pieczemy szpinakową łąkę
Aby przygotować biszkopt szpinakowy, miksujemy szpinak z połową oleju. W mikserze ubijamy jajka i cukier na jajeczną masę i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaje Wolnym strumieniem dolewamy pozostałą część oleju, a następnie, po łyżce, dodajemy szpinak, mieszając całość na jednolitą masę.
Biszkopt szpinakowy wypiekamy w piekarniku rogrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu przekrawamy go z grubości na połowy. Dolną połowę przekładamy z powrotem do formy, górną kruszymy.
Banany kroimy w dość drobną kostkę i zalewamy ponczem przygotowanym z łyżeczki cukru pudru, soku z cytryny i ¼ szklanki wody. Odstawiamy do zamacerowania. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody.
W kielichu miksera ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę, dodając cukier puder, a następnie mascarpone. Wyrabiamy na gładką masę. 2-3 łyżkami tej bitej śmietany hartujemy żelatynę i przelewamy do kielicha miksera. Dokładnie mieszamy i wyłączamy mikser. Dodajemy banana i pokrojoną w kostkę brzoskwinię, odkładając 4-5 połówek do dekoracji. Owoce rozprowadzamy w bitej śmietanie szpatułką, a całość wylewamy na spód biszkoptowy. Przykrywamy „łąką” z pokruszonego biszkoptu.
Na pozostałych połówkach brzoskwiń robimy od dołu nóżki z twardniejącej polewy czekoladowej, przyklejamy oczka (kupne lub zrobione samodzielnie z lukru i barwników) oraz dzióbki (np. wycięte ze skórki jabłka trójkąty). Kurczaki układamy na trawie z biszkoptu i dodatkowo dekorujemy ją np. kwiatkami według własnej inwencji.
Wypróbuj też przepisy na ciastka z ciasta twarogowego i ciastka z pomarańczy i ciasta francuskiego.