Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna babka, żaden mazurek. Na wielkanocnym stole furorę zrobi ciasto „Łąka”
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.03.2024 16:27

Żadna babka, żaden mazurek. Na wielkanocnym stole furorę zrobi ciasto „Łąka”

Ciasto Łąka
Fot: canva/Maodelte

To ciasto z pewnością będzie ozdobą świątecznego stołu i być może zdeklasuje serniki, a nawet mazurki. Ale nie to jest w nim najciekawsze. Otóż zielony kolor zawdzięcza ono składnikowi, którego nikt nie spodziewa się w cieście.

Ciasto ze szpinakiem

No bo jak to, szpinak w cieście? A tak. Okazuje się, że te niepozorne liście, do których niechęć starsi wynieśli z przedszkoli, a który dzisiejsi kucharze próbują przywrócić do łask, sprawdza się świetnie w deserowych zestawieniach.

To właśnie szpinak odpowiada za niezwykły kolor tego ciasta. Wchodzi on tu w skład biszkoptowego spodu, oprócz którego w przepisie znajdujemy też krem przygotowany na bazie kremówki i mascarpone.

Przepis na podobne ciasto można znaleźć na kanale Rita Creatives.

Projekt bez nazwy (90).jpg
Fot: canva/Olga_Kriger

 

Gotuję makaron i wrzucam na patelnię z kilkoma dodatkami. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu Co pić, jeśli nie lubisz wody? 5 propozycji zdrowych i smacznych napojów

Szpinakowa łąka

W trawie naszej łąki harcują kurczaczki przygotowane z połówek brzoskwiń. Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału RITA Creative. Autorka przygotowała do ozdoby także małe jajeczka z kuwetury z białej czekolady w silikonowej foremce. To świetny pomysł, choć nieco trudniejszy w przygotowaniu.

Składniki na biszkopt szpinakowy

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 120 g młodych liści szpinaku
  • 180 ml oleju
  • 12 g proszku do pieczenia

Składniki na krem i dekorację

  • 0,6 l śmietany kremówki
  • 0,25 kg mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 60 ml soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 banan
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • Oczka cukrowe
  • Gęsta polewa czekoladowa
  • Małe kawałki skórki czerwonego jabłka
  • Ew. inne dekoracje wielkanocnej łąki

Pieczemy szpinakową łąkę

Aby przygotować biszkopt szpinakowy, miksujemy szpinak z połową oleju. W mikserze ubijamy jajka i cukier na jajeczną masę i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaje Wolnym strumieniem dolewamy pozostałą część oleju, a następnie, po łyżce, dodajemy szpinak, mieszając całość na jednolitą masę.

Biszkopt szpinakowy wypiekamy w piekarniku rogrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu przekrawamy go z grubości na połowy. Dolną połowę przekładamy z powrotem do formy, górną kruszymy.

Banany kroimy w dość drobną kostkę i zalewamy ponczem przygotowanym z łyżeczki cukru pudru, soku z cytryny i ¼ szklanki wody. Odstawiamy do zamacerowania. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody.

W kielichu miksera ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę, dodając cukier puder, a następnie mascarpone. Wyrabiamy na gładką masę. 2-3 łyżkami tej bitej śmietany hartujemy żelatynę i przelewamy do kielicha miksera. Dokładnie mieszamy i wyłączamy mikser. Dodajemy banana i pokrojoną w kostkę brzoskwinię, odkładając 4-5 połówek do dekoracji. Owoce rozprowadzamy w bitej śmietanie szpatułką, a całość wylewamy na spód biszkoptowy. Przykrywamy „łąką” z pokruszonego biszkoptu.

Na pozostałych połówkach brzoskwiń robimy od dołu nóżki z twardniejącej polewy czekoladowej, przyklejamy oczka (kupne lub zrobione samodzielnie z lukru i barwników) oraz dzióbki (np. wycięte ze skórki jabłka trójkąty). Kurczaki układamy na trawie z biszkoptu i dodatkowo dekorujemy ją np. kwiatkami według własnej inwencji.

 

Wypróbuj też przepisy na ciastka z ciasta twarogowego i ciastka z pomarańczy i ciasta francuskiego.

Projekt bez nazwy (89).jpg
Fot:canva/Greg's Gallery