Zapomnij o pieczeniu spodu do mazurka. Jeszcze lepszy zrobisz 100 razy szybciej
Nie tylko czas przygotowania jest atutem tego przepisu na spód do mazurka. Dzięki tej radykalnej zmianie całe ciasto przechodzi metamorfozę. A przy okazji staje się przyjazne dla osób ograniczających gluten.
Orzechowy spód do mazurka
Mazurek to ciasto na kruchym spodzie , który zazwyczaj przygotowujemy z żółtek, masła i mąki. Ta ostatnia jednak jest od niedawna w odwrocie, bo więcej uwagi zwracamy na gluten i wiele osób stara się eliminować go z diety. Ten spód spieszy z pomocą miłośnikom mazurków w tym trudnym zadaniu.
Sztuczka polega na tym, by do przygotowania takiego spodu użyć mąki przygotowanej samodzielnie z… orzechów. Dodajemy do nich zaledwie dwa składniki i spód mazurka obędzie się nawet bez pieczenia.
Naprawdę szybki mazurek
Jeśli chcemy dodać jeszcze jeden mazurek do menu, ale nie mamy czasu go przygotować w zabieganym przedświątecznym okresie, taki szybki spód to już dwie trzecie pracy . Na orzechowe ciasto wylać można choćby masę kajmakową z puszki i udekorować np. kolorowymi drażetkami czekoladowymi. To przepis na mazurek w dosłownie kwadrans.
Składniki
- 200 g orzechów (włoskich, nerkowca bądź laskowych)\
- 50 g masła
- 80 g cukru
- Szczypta soli
Prażenie orzechów
Przed przygotowaniem spodu do mazurka orzechy prażymy. Można to zrobić w piekarniku lub na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu, aż staną się rumiane . Kiedy będą gotowe, przekładamy je do kielicha blendera i miksujemy tak dokładnie, jak się da.
Masło z cukrem i szczyptą soli rozpuszczamy w rondelku, nie mieszając. Kiedy zacznie brązowieć, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Zanim masa zastygnie, wykładamy ją na blachę lub keksówkę z papierem do pieczenia .
Wyrównujemy palcami, łyżką, albo nawet wałkiem i odstawiamy do przestudzenia. Na tak przygotowanym spodzie można przyrządzić dowolnego mazurka.
Wypróbuj też sposób na naturalny niebieski barwnik do jajek i sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie .