Smakosze.pl

canva/Dorin Tamas's Images

Zapomnij o smażeniu jajecznicy na maśle i oleju. Jest 100 razy lepszy patent

10 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jajecznica bez tłuszczu jest zdrowszą wersją śniadaniowego klasyku przyrządzanego na maśle czy oleju. Jej przygotowanie jest równie proste, a efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania. Lekka niczym puch potrawa zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Musicie spróbować.

Jeśli szukacie sposobu na uzyskanie kremowej i jednocześnie lekkiej jajecznicy, smażenie bez tłuszczu będzie doskonałym pomysłem. Zastępując masło lub olej odrobiną krowiego nabiału, uzyskacie przyjemną w odbiorze i niezwykle sycącą potrawę. Smakować będzie znakomicie i ułatwi wam dobre rozpoczęcie dnia.

Przepis na doskonałą jajecznicę bez tłuszczu

Składniki:
  • 3 duże jaja

  • 4-6 łyżek mleka

  • 1 płaska łyżeczka tymianku lub oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu? Wykorzystajcie mleko

Na patelnie wlewamy niewielką ilość mleka tj. około 4 łyżek. Gdy nieco się ogrzeje, wbijamy jajka i doprawiamy całość ziołami oraz odrobiną soli i pieprzu.

Przyrządzamy danie na niewielkim ogniu tak, aby masa jajeczna miała szansę się ściąć od spodu, lecz nie zaczęła się silnie rumienić i przypalać. Gdy zaobserwujemy zmianę konsystencji jajek, zaczynamy je delikatnie mieszać przy pomocy łopatki.

W tym momencie, jeśli lubimy bardziej płynne danie, możemy wlać jeszcze trochę mleka. Gotową jajecznicę bez tłuszczu podajemy ze świeżym pieczywem i warzywami. Możemy je też poddusić na patelni i smażyć wraz z jajkami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na śniadaniowe klasyki z jajek. Szczególnie polecamy znakomite jajko w koszulce . Być może też skusi was jajo sadzone wykonane bez tłuszczu .

Jajecznica bez tłuszczu jest zdrowa i lekka
canva/Ls9907

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >