Zapomnij o śmietanie. Zalej mizerię tym sosem, wyjdzie jeszcze lepsza
Mizeria na stole to znak, że wiosna w pełni. Ta smaczna surówka z ogórków zwykle jest podawana ze śmietaną. Jednak zrób ją nieco inaczej, a smak mizerii będzie jeszcze lepszy niż zwykle. Skorzystaj z tego przepisu i śmietanę zastąp aromatycznym sosem.
Mizeria najlepsza do obiadu
Jeśli zastanawiasz się, jaką surówkę podać do obiadu, to zerknij na ten przepis. Zrób mizerię, ale w trochę inny sposób niż zazwyczaj. Pewnie mizerię robisz ze śmietaną? Pora to zmienić i ten produkt zastąpić wyrazistym sosem.
Podkręci on smak lubianej surówki z ogórków i doda jej jeszcze więcej witamin. Dlatego przyrządź mizerię z sosem czosnkowym. Do tego odrobina oleju lnianego i pyszna oraz zdrowa mizeria raz-dwa jest gotowa. Poniżej znajdziesz przepis na tę znakomitą surówkę.
Posmaruj nią ciasto francuskie, ułóż na nim banany i zawiń w rulon. Nie ma lepszego deseruJak zrobić mizerię z sosem czosnkowym?
Składniki:
- 1 długi ogórek
- pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oleju lnianego
- sól
- pieprz
Przygotowanie mizerii zacznij od rozbicia czosnku w moździerzu. Do dzbanuszka nalej olej lniany i sok z cytryny. Dodaj rozbity czosnek i dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki, by smak się przegryzł.
Ogórka umyj, obierz i pokrój w plasterki. Koperek posiekaj. Składniki łączymy, doprawiamy do smaku. Mizerię podajemy ze schłodzonym sosem czosnkowym.
Mizeria smaczniejsza niż zwykle
Mizeria z sosem czosnkowym jest wyrazista w smaku i jeszcze lepsza niż ze śmietaną. Pasuje idealnie do mięsnych dań obiadowych. Jednak nawet zwykła kanapka z taką mizerią będzie smakować o wiele lepiej. Dlatego skorzystaj z tego przepisu i przyrządź taką surówkę na obiad.
Chwila pracy w kuchni za to efekt znakomity. Mizerię z sosem czosnkowym z przyjemnością zje cała rodzina. Pisaliśmy o tym, jak zrobić najlepszą zupę szczawiową. Podawaliśmy też przepis na wartościowy napar z koperku.
Źródło: gotujwstylueko.pl