Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Te kotlety smakują obłędnie, musisz ich spróbować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.04.2024 14:14

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Te kotlety smakują obłędnie, musisz ich spróbować

mięso na kotlety mielone
Fot. Canva/victorass88

Jeśli jesteś smakoszem kotletów mielonych, to ten przepis jest dla ciebie. Dzięki pewnemu smacznemu dodatkowi kotlety stają się jeszcze lepsze. Dlatego weź to warzywo, zetrzyj na tarce i ciesz się smakiem wyśmienitych kotletów.

Kotlety mielone inaczej

Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Wszystko dlatego, że są smaczne i szybkie w przygotowaniu. Dlatego jeśli lubisz to danie warto, żebyś poznał ten przepis. Danie wychodzi, że palce lizać. Tajemnica smaku tkwi w startych pieczarkach, które dodaje się do masy mięsnej.

Tak przyrządzone kotlety rozpływają się w ustach i smakują po prostu obłędnie. Przyrządzisz je szybko i będą cieszyć się powodzeniem podczas rodzinnego obiadu. Poniżej znajdziesz przepis na te pyszne kotlety z pieczarkami. 

kotlety
Fot. Canva/Azurita
W Biedronce kompletnie powariowali. Tylko dziś uwielbiane mięsa dostaniesz nawet 50% taniej

Jak zrobić kotlety mielone ze stratymi pieczarkami?

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego z łopatki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie kotletów zacznij od przełożenia mięsa do miski i wbicia do niego jajka. Pieczarki zetrzyj na tarce i dołóż do miski. Wsyp bułkę tartą, sól i pieprz. Dodaj posiekaną drobno cebulę. 

Składniki dokładnie wymieszaj. Obtocz w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Gdy będą rumiane, dolej trochę wody i duś kotlety jeszcze kilka minut pod przykryciem. 

Kotlety mielone, które kuszą smakiem

Kotlety mielone z dodatkiem startych pieczarek są obłędnie pyszne. Soczyste i delikatne aż proszą się o dokładkę. N pewno będą smakować całej rodzinie. Smakosz w każdym wieku chętnie zje takie kotlety.

Skorzystaj z tego przepisu i podaj mielone z ziemniakami, buraczkami lub ulubionymi surówkami. Taki obiad będzie jak znalazł na niedzielę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pierogi kresowe. Radziliśmy, jak zrobić szakszukę z przepisu Karola Okrasy. 

kotlety
Fot. Canva/Vladimir Kokorin