Zapomnij o zwykłym makowcu, to ciasto bije go na głowę. Prosto i bez zawijania, zawsze robię 2 blaszki
Makowiec jest pyszny, ale zrobienie go wymaga czasu. Znam sposób na znacznie prostsze ciasto, które też zachwyci amatorów zawijanego wypieku. Zdecydowanie warto go spróbować.
Prostsze przyrządzanie makowca jest możliwe
Wykonanie makowca jest czasochłonne i wymaga wprawy. Trzeba przyrządzić ciasto drożdżowe, odpowiednio je zwinąć i upiec. Często konieczne jest też sporządzenie masy makowej, właściwe dobranie jej ilości i długie garowanie wypieku.
Jeśli nie chcecie spędzić całego dnia w kuchni, mam dla was prostszy przepis na ciasto z makiem. Zastosowałam w nim kilka trików, dzięki którym czas przyrządzania znacznie się skrócił. Z dalszej części artykułu dowiecie się jakie czynności pominęłam.
Wsadź do słoika kilka składników i mocno potrząśnij. Przy tym syrop z cebuli może się schowaćProsty przepis na ciasto z makiem
Deser lekki niczym chmurka z pysznym makowym przełożeniem wcale nie musi być pracochłonny. Robiąc słodycz, zdecydowałam się na zastosowanie gotowej masy makowej o prostym składzie i zawijanie drożdżowego ciasta w warkocz. Wyszło smacznie i nie spędziłam długich godzin na przygotowaniach.
Składniki:
- 425 g puszki masy makowej
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 200 ml mleka 2% + 1 łyżka
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 50 g masła
- 3 duże jajka
Do przygotowania ciasta użyłam dwóch standardowych keksówek o długości 25 cm, które posmarowałam masłem. Można też wyłożyć je papierem do pieczenia — także ułatwi wyjęcie gotowej „drożdżówki”. Mając blaszki naszykowane, przystąpiłam do działania.
Jak zrobić ciasto prostsze niż makowiec? Znam przepis
W niewielkim naczyniu łączę niewielką ilość ciepłego, lecz nie gorącego mleka z 2 łyżeczkami cukru i 3 łyżeczkami mąki. Nabiału musi być tyle, by pokruszone drożdże po wrzuceniu były w całości przykryte.
Tak sporządzony rozczyn odstawiam na kwadrans, uprzednio przykrywając naczynie ściereczką. Masło roztapiam na patelni i pozostawiam do ostudzenia. Mąkę przesiewam do miski i dodaję do niej pozostały cukier, resztę mleka oraz 2 roztrzepane przy pomocy widelca jajka.
Mieszam wszystko z rozczynem drożdżowym. Gdy już składniki się połączą, wyrabiam ciasto dłonią przez 10-15 minut. Po pierwszych 3 minutach dodaję połowę letniego, wciąż płynnego masła. Gdy całe „wejdzie” w masę, wlewam drugą część tłuszczu.
Wyrobioną masę przykrywam ściereczką i dostawiam na godzinę, by wyrosła. Po tym czasie dziele masę na pół i obie porcje rozwałkowują na prostokątny placek. Smaruję masą makową, tak aby po 2-3 cm od krawędzi masy pozostały puste.
Roluję placki, a następnie rozcinam je na pół, pozostawiając ostatnie 4-5 cm niedocięte. Zawijam je naprzemiennie, podobnie jak plecie się warkocz. Przekładam do blaszek i przykrywam.
Po 30 minutach smaruję trzecim jajkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleka i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni Celsjusza. Piekę przez 40-45 minut.
Jak podawać ciasto z makiem?
Ostudzony wypiek warto posmarować lukrem. Do pokrycia porcji podanej w przepisie potrzebować będziecie 60 g cukru pudru i 4 łyżek soku z cytryny. Po ich połączeniu wystarczy pędzlem rozprowadzić słodką dekorację po cieście.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite ciasta z makiem. Sprawdźcie jak zrobić smaczny deser z tym dodatkiem, nie używając piekarnika. Być może skusi was też pyszna japońska odsłona makowca.