Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Henia pokazała przepis na zupę chrzanową. Na Wielkanoc zrobi większą furorę, niż żurek
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.03.2025 15:23

Henia pokazała przepis na zupę chrzanową. Na Wielkanoc zrobi większą furorę, niż żurek

zupa chrzanowa
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Królowa polskiego kulinarnego Youtube'a ma dla nas alternatywę dla świątecznego żurku. Nazywa ją po prostu zupą chrzanową. Pozornie różni się od swojej konkurentki niewiele, ale pozory mylą. Jedno jest pewne- będzie pysznie.

Zupa chrzanowa na Wielkanoc 2025

Na Wielkanoc 2025 można wypróbować coś innego niż na wszystkie wcześniejsze święta. Z takim pomysłem przychodzi do nas Henia Foks. Jej danie ma charakter prosty, chłopski, a gdyby nie kiełbasa byłaby to wręcz rzadka, postna wodzianka.

Z wyglądu taka zupa przypomina tradycyjne barszcze, żury czy zalewajki. Za jej kolor odpowiada jednak chrzan. To warzywo o niezwykłym, uwielbianym smaku staje się jadalne w dużych ilościach dzięki mięsu, które przełamuje jego ostrość. Całości dopełniają jajka na twardo, z którymi – jak nakazuje barszczowa tradycja – podajemy i taką zupę.

chrzan
fot. Canva
Biorę filet z kurczaka i nacinam w ten sposób. Ten przepis zasługuje na złoty medal

Zupa z chrzanu

Henia przygotowuje swoją wersję zupy na wywarze z żeberek i warzyw, ale zaznacza, że można też użyć rosołu. Dodaje do zupy szynkę i kiełbasę. Składniki te można oczywiście modyfikować, a także np. część kiełbasy podsmażyć, a część wrzucić do zupy bez smażenia, by jeszcze wzbogacić jej smak i strukturę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1,5 l wywaru lub rosołu
  • 200 g kiełbasy
  • 200 g szynki lub boczku
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 słoiczek chrzanu
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietanki
  • Liście laurowe, ziele angielskie, majeranek
  • jajka na twardo do podania
składniki zupy chrzanowej
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Wielkanocna zupa bez żuru

Wywar lub rosół ustawiamy na palniku o niewielkiej mocy i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie dodajemy liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego oraz majeranek. Po zagotowaniu wrzucamy pokrojone w kostkę mięsne składniki i podsmażony na złocisto boczek. Gotujemy przez chwilę.

zupa chrzanowa Heni
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Do gorącej zupy dodajemy chrzan. Mieszamy. Mąkę rozprowadzamy w ½ szklanki wody. Wlewamy do zupy i mieszamy, aż nabierze odpowiedniej struktury.

Zupę gotujemy kolejne kilka minut. Śmietankę hartujemy 1-2 łyżkami gorącego wywaru. Kiedy będzie dobrze zahartowana, dodajemy do zupy i wyłączamy palnik. Zupę chrzanową podajemy na Wielkanoc z jajkami na twardo.

Wypróbuj też przepisy na zupę cebulową i postną zapiekankę.

żurek w chlebie
fot. Canva