Smakosze.pl
czosnek niedźwiedzi

Pixabay / hans

Zdumiewające zalety czosnku niedźwiedziego

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Tradycyjny czosnek zna każdy, a niedźwiedzi? Ta niezwykła roślina jeszcze niedawno była traktowana jako zwykły chwast, obecnie coraz więcej osób docenia jej wyjątkowe działanie oraz zastosowanie w kuchni. W lasach rośnie ona pod ochroną, ale z powo

Czosnek niedźwiedzi nazywany jest również czosnkiem cygańskim oraz cebulą czarownic. Roślina jest szeroko wykorzystywana w medycynie ludowej. Przebojem podbija również nasze kuchnie. Co powinniśmy o niej wiedzieć?

Prozdrowotne właściwości czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi to wyjątkowa roślina, którą warto mieć w swoim ogródku. Powód? Posiada ona ogrom niezwykłych zalet, które zrobią wrażenie nawet na sceptyku. Podobnie jak "zwykły" czosnek ma on działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Roślina wspomaga również wydalenie z organizmu metali ciężkich. Dodatkowo pomoże zwalczyć nieprzyjemne dolegliwości związane z układem moczowym oraz pokarmowym.

Ciekawostką jest fakt, że czosnek niedźwiedzi posiada więcej witaminy C niż cytryna. Majowy przysmak doskonale wzmocni organizm, który jest osłabiony po ciężkiej i pełnej infekcji jesieni oraz zimie. W jaki sposób wykorzystać go w kuchni?

Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w kuchni?

Świeże listki czosnku niedźwiedziego są wielkim przysmakiem, które w same w sobie zachwycą koneserów dobrego smaku. Doskonale smakują polane oliwą lub położone na kanapkę.

Roślina może być również składnikiem sałatki oraz aromatycznych przetworów. Zrobimy z niego między innymi oliwę smakową oraz obłędne pesto, które z powodzeniem będzie konkurować z tym stworzonym na bazie bazylii.

W sklepach spożywczych bez problemu możemy również dostać suszony czosnek niedźwiedzi. Będzie on wręcz idealnym dodatkiem do mięs, w tym kultowych kotletów mielonych. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.

Czosnek niedźwiedzi znajduje się pod ochroną, dlatego warto wyhodować go we własnym ogródku. Roślina jest mrozoodporna, lubi zacienione miejsca i przepuszczalną glebę. Jest coraz lepiej dostępna w sklepach ogrodniczych, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby w sezonie mieć go pod ręką.

Polecamy również nasz tekst o zaletach syropu z majeranku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wapteka/ domek i ogródek

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sok z buraka nie dla każdego

Zdrowie

Przeciwskazania do picia soku z buraka

Czytaj więcej >
Imbir z czosnkiem i cytryną

Zdrowie

57-latka piła przez 2 tygodnie sok z cytryny z imbirem i czosnkiem. Pochwaliła się spektakularnymi efektami

Czytaj więcej >
Dlaczego warto pić sok z kalarepy?

Zdrowie

Dlaczego warto pić sok z kalarepy?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >
Arbuz i kwestia pestek

Zdrowie

Czy można jeść pestki z arbuza?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >