Zdumiewające zalety czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi nazywany jest również czosnkiem cygańskim oraz cebulą czarownic. Roślina jest szeroko wykorzystywana w medycynie ludowej. Przebojem podbija również nasze kuchnie. Co powinniśmy o niej wiedzieć?
Prozdrowotne właściwości czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi to wyjątkowa roślina, którą warto mieć w swoim ogródku. Powód? Posiada ona ogrom niezwykłych zalet, które zrobią wrażenie nawet na sceptyku. Podobnie jak "zwykły" czosnek ma on działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Roślina wspomaga również wydalenie z organizmu metali ciężkich. Dodatkowo pomoże zwalczyć nieprzyjemne dolegliwości związane z układem moczowym oraz pokarmowym.
Ciekawostką jest fakt, że czosnek niedźwiedzi posiada więcej witaminy C niż cytryna. Majowy przysmak doskonale wzmocni organizm, który jest osłabiony po ciężkiej i pełnej infekcji jesieni oraz zimie. W jaki sposób wykorzystać go w kuchni?
Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w kuchni?
Świeże listki czosnku niedźwiedziego są wielkim przysmakiem, które w same w sobie zachwycą koneserów dobrego smaku. Doskonale smakują polane oliwą lub położone na kanapkę.
Roślina może być również składnikiem sałatki oraz aromatycznych przetworów. Zrobimy z niego między innymi oliwę smakową oraz obłędne pesto, które z powodzeniem będzie konkurować z tym stworzonym na bazie bazylii.
W sklepach spożywczych bez problemu możemy również dostać suszony czosnek niedźwiedzi. Będzie on wręcz idealnym dodatkiem do mięs, w tym kultowych kotletów mielonych. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.
Czosnek niedźwiedzi znajduje się pod ochroną, dlatego warto wyhodować go we własnym ogródku. Roślina jest mrozoodporna, lubi zacienione miejsca i przepuszczalną glebę. Jest coraz lepiej dostępna w sklepach ogrodniczych, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby w sezonie mieć go pod ręką.
Polecamy również nasz tekst o zaletach syropu z majeranku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wapteka/ domek i ogródek