Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na kotlety mielone. Będą 100 razy lepsze niż schabowe
Kotletów mielonych nikomu nie trzeba przedstawiać. Ale odkąd dodaję ten składnik, są o niebo lepsze. Już nigdy nie wracam do starego przepisu, bo z tym są o wiele bardziej soczyste.
Soczystość tkwi w warzywie
Zapewne kotlety mielone robisz od zawsze i myślisz, że już nic cię nie zaskoczy. Ja też tak myślałem, ale odkąd poznałem ten sposób, dodaję jeden składnik. Wcześniej moje kotlety wychodziły zbyt suche. Początkowo myślałem, że to przez mięso albo zbyt dużą ilość bułki tartej.
Okazało się jednak, że to przez brak jednego elementu. Moja znajoma, która jest mistrzynią robienia tego dania, zdradziła mi, że oprócz mięsa daje jeszcze nietypowe warzywo. Byłem zaskoczony i nie chciałem jej wierzyć. Spróbowałem jednak jej kotletów i nie dawałem wiary, że dzięki temu są, aż tak soczyste. Na początku w ogóle nie rozpoznałem tego warzywa, ale potem okazało się oczywiste.
Każdy mówi o tym cieście. Jest tak dobre, że robię je codziennieMięso mielone to nie wszystko
Znajoma zaproponowała, że pokaże, mi jak robi soczyste kotlety. Zgodziłem się. Oprócz mięsa i cebuli na blacie znalazła się jeszcze cukinia. Okazało się bowiem, że to warzywo dodaje kotletom tej niezwykłej soczystości. Sprawdź sama, bo warto zaryzykować.
Składniki:
- 60 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 30 g bułki tartej
- 2 jajka
- 1 duża cukinia
- sól
- pieprz
Soczyste kotlety mielone
Zacznij od umycia cukinii. Następnie zetrzyj ją na dużych oczkach tarki i przełóż do miski. Dodaj mięso. Wbij jajka i wsyp bułkę tartą. Cebulę pokrój w małą kostkę i wsyp do pozostałych składników w misce. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
Wyrabiaj na jednolitą masę. Nie przejmuj się, że jest bardziej wilgotna niż zazwyczaj. To dzięki cukinii, która nada mięsu większej soczystości.
Jeżeli masa jest idealna, uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę, a następnie usmaż kotlety. Mają być brązowe jak zawsze. Podawaj z ziemniakami, mizerią lub z jakąś inną ulubioną surówkę. Sprawdź, jak zrobić pyszną i sycącą zupę oraz jak zrobić kruchy i szczyty schab.