Zetrzyj na tarce i podaj do obiadu. Ta surówka z ogórków jest lepsza nawet od mizerii
Surówka z ogórka to nie tylko mizeria. Poznaj nieskomplikowany przepis i przygotuj według niego najlepszy dodatek obiadowy. Pasuje do wielu dań i na pewno zachwyci całą rodzinę. Zrób i przekonaj się o jego smaku.
Surówka na obiad to dodatek obowiązkowy
Obiad można nazwać pełnowartościowym tylko wtedy, kiedy na talerzu oprócz mięsa i ziemniaków, znajduje się także surówka. To właśnie ona stanowi pewnego rodzaju dopełnienie dania, a dzięki surowym warzywom nadaje także świeżości i lekkości. Jedną z popularniejszych jest surówka z ogórka, czyli popularna mizeria.
Ten klasyczny dodatek jest znany wszystkim. Nie każdy wie, że z ogórka i kilku dodatków można przygotować także inną surówkę na obiad. Jest tak samo pyszna i świetnie pasuje do wielu dań. Dowiedz się, jak ją zrobić, a na pewno się nie zawiedziesz.
Zanim wrzucę na patelnię, robię w ten sposób. W moim karpiu nie znajdziesz ani jednej ościSurówka z ogórka i nie tylko
Jak nie trudno się domyślić, ta surówka na obiad składa się przede wszystkim z ogórków. Nie byłaby jednak tak smaczna, gdyby nie pozostałe dodatki. To właśnie one na najistotniejsze, bo nadają całej kompozycji wyjątkowego smaku. Produktów, o czym przekonasz się, sprawdzając listę poniżej, nie ma zbyt wiele. Trzymaj się podanych proporcji, a surówka z ogórków wyjdzie idealna.
Składniki:
- 700 g ogórków
- 1 pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- ⅓ pęczka szczypioru
- ½ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 1 ½ łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
Surówka z ogórka – przepis
Ogórki umyj i zetrzyj na tarce, a następnie przełóż je do miski. Szczypior, koperek oraz ząbek czosnku drobno posiekaj. Składniki wsyp do ogórków. Wlej sok z cytryny, oliwę i wsyp pieprz, sól.
Wymieszaj wszystkie składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły. Surówkę podawaj na obiad po dokładnym schłodzeniu w lodówce.
Sprawdź także, jaką zupę przygotować na obiad oraz dowiedz się, ile dziennikarz zapłacił za golonkę na jarmarku bożonarodzeniowym.