Smakosze.pl
Ziemniaki mogą tuczyć?

Pixabay / congerdesign

Dietetyk wyjaśnia, czy ziemniaki muszą być tuczące

10 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wielu smakoszy zastanawia się, czy można od nich przytyć. Okazuje się, że ziemniaki same w sobie nie są tuczące. Problem leży w wysokokalorycznych dodatkach.

Nie da się ukryć, że ziemniaki są wyjątkowym dodatkiem obiadowym, który niemal codziennie pojawia się na naszych stołach. Ekspertka rozwiała wszelkie wątpliwości, dotyczące kwestii tycia po uwielbianych bulwach.

Ziemniaki wcale nie przyczyniają się do nadwagi?

Pyszne ziemniaki są nie lada pokusą dla smakoszy. Możemy serwować je w rozmaitych wariantach. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak przygotować wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną. Dziś przyjrzymy się bliżej ich wpływowi na nasz organizm.

Niektórzy uważają ziemniaki za tuczący smakołyk. Jednak jest to wyłącznie mit. Dietetyk Joanna Szczepińska rozwiała wszelkie wątpliwości na portalu Zatoka Piękna. Wskazała, że nie ziemniaki są problemem, lecz dodatki w postaci tłustych potraw i sosów.

Same ziemniaki nie są bardzo kaloryczne. 200 g to tylko 138,3 kalorie. Dla porównania pół torebki ryżu brązowego to 161 kalorie. Z kolei 100 g tłuszczu to już 900 kalorii. To właśnie ostatni w wymienionych produktów przyczynia się do tycia.

Mając na uwadze powyższe informacje, jadajmy ziemniaki bez dodatku tłustych potraw i sosów. Wówczas nie będziemy musieli się obawiać nadprogramowych kilogramów. Warto wiedzieć co w swoim wnętrzu skrywają ziemniaki.

Ziemniaki zawierają dużo istotnych składników odżywczych

Przeważnie ziemniaki nie są przez nas traktowane jako pożywny produkt. Okazuje się, że za ich sprawą możemy sobie dostarczyć sporo witaminy C i potasu, które dobrze sprawdzają się w profilaktyce chorób układu krążenia.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Zatoka Piękna, już dwa ziemniaki o masie 200 g zawierają 829,6 mg potasu i 32,1 mg witaminy C. Bardzo mocno je to wyróżnia na tle innych dodatków obiadowych.

Najlepiej sprawdzają się młode ziemniaki. Mają one mniej kalorii i więcej składników odżywczych. Oczywiście ich walory smakowe również zachęcają do zajadania. Istotne jest również odpowiednie przygotowanie ziemniaków.

Ziemniaki nie będą dietetyczne, jeśli będziemy je smażyć. W związku z tym lepiej odpuścić sobie frytki. Zamiast nich lepiej postawić na gotowane lub pieczone ziemniaki. Dobrą propozycją jest przepis na chrupiącą przekąskę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Zatoka Piękna; MariuszJanecki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Kultowa kuchenka Ewa - niezapomniany sprzęt rodem z PRL-u

Czytaj więcej >
Figi na blacie kuchennym

Produkty

Jak wykorzystać w kuchni figi?

Czytaj więcej >
Marnowanie jedzenia

Produkty

Ratuję Jedzenie - nowa aplikacja pomoże walczyć z marnowaniem żywności

Czytaj więcej >
Gruszki

Produkty

Jak przedłużyć świeżość gruszek?

Czytaj więcej >
Figi na straganie

Produkty

Na co należy zwrócić uwagę kupując figi?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto włożyć liście laurowe do opakowania z mąką?

Czytaj więcej >