Smakosze.pl
Ziemniaki i zupa ogórkowa

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Skutecznie.Tv | Ekspresowo

Częsty błąd popełniany podczas gotowania zupy ogórkowej

11 Lutego 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ziemniaki dodajemy do wielu dań. Jednym z nich jest przepyszna zupa ogórkowa. Każdy smakosz powinien wiedzieć, w jakim momencie wzbogacać o nie potrawę. Ziemniaki wrzucone do garnka po ogórkach będą twarde z wierzchu.

Ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Możemy przygotować je na wiele sposobów, jednak czasami dodajemy je do zup. Przeważnie nie zwracamy większej uwagi na kolejność. Jednak umieszczenie ich w wywarze po ogórkach, może doprowadzić do sporego rozczarowania.

Kiedy dodawać ziemniaki do zupy ogórkowej?

Nie da się ukryć, że ziemniaki są jednym z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kulinariach. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie bez nich udanego obiadu. Wcześniej wspominaliśmy o tym, jak ziemniaki przekształcić w wyjątkowy pieczony przysmak. Tym razem poruszymy kwestię ich gotowania w zupie ogórkowej.

Część osób dodaje ziemniaki dopiero po ogórkach. Okazuje się, że jest to dosyć powszechny błąd. Sprawia on, że smakowite bulwy są twarde z wierzchu. Taki stan rzeczy może skutecznie odebrać przyjemność płynącą z jedzenia.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Gotujmy, ziemniaki dodajemy do zupy ogórkowej zaraz po włoszczyźnie. Dopiero po ich ugotowaniu całość wzbogacamy o ogórki kiszone. Jak powinna prezentować się kolejność dodawania poszczególnych składników?

Najpierw do zimnej wody dodajemy mięso. Następnie umytą i pokrojoną włoszczyznę. Po niej przychodzi kolej na ziemniaki, a na koniec starte ogórki. Warto wypróbować babciny przepis na zupę ogórkową. Potrzebne nam będą następujące składniki:

  • drobiowa porcja rosołowa

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • seler

  • 5 startych ogórków kiszonych

  • 4 ziemniaki

  • śmietana 18%

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • koperek

  • sól i pieprz

Przepis na wyśmienitą zupę ogórkową

Na początku mięso zalewamy zimną wodą. Dodajemy do niego liście laurowe i ziele angielskie. Podczas gotowania możemy zbierać szumowiny. W trakcie podgrzewania wywaru kroimy włoszczyznę na mniejsze kawałki. 

Po 30 minutach gotowania dodajemy włoszczyznę. Kiedy minie kilkanaście minut, przyjdzie pora na ziemniaki. Gdy staną się miękkie, zupę wzbogacamy o starte ogórki. Wszystko podgrzewamy przez kolejne pół godziny.  

Pod koniec gotowania zupę ogórkową doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej serwować ją z dodatkiem śmietany i koperku. Przepis na podobny specjał można znaleźć na YouTube Skutecznie.Tv | Ekspresowo. Godna uwagi jest również receptura na wyśmienitą grochówkę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >