Częsty błąd popełniany podczas gotowania zupy ogórkowej
Ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Możemy przygotować je na wiele sposobów, jednak czasami dodajemy je do zup. Przeważnie nie zwracamy większej uwagi na kolejność. Jednak umieszczenie ich w wywarze po ogórkach, może doprowadzić do sporego rozczarowania.
Kiedy dodawać ziemniaki do zupy ogórkowej?
Nie da się ukryć, że ziemniaki są jednym z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kulinariach. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie bez nich udanego obiadu. Wcześniej wspominaliśmy o tym, jak ziemniaki przekształcić w wyjątkowy pieczony przysmak. Tym razem poruszymy kwestię ich gotowania w zupie ogórkowej.
Część osób dodaje ziemniaki dopiero po ogórkach. Okazuje się, że jest to dosyć powszechny błąd. Sprawia on, że smakowite bulwy są twarde z wierzchu. Taki stan rzeczy może skutecznie odebrać przyjemność płynącą z jedzenia.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Gotujmy, ziemniaki dodajemy do zupy ogórkowej zaraz po włoszczyźnie. Dopiero po ich ugotowaniu całość wzbogacamy o ogórki kiszone. Jak powinna prezentować się kolejność dodawania poszczególnych składników?
Najpierw do zimnej wody dodajemy mięso. Następnie umytą i pokrojoną włoszczyznę. Po niej przychodzi kolej na ziemniaki, a na koniec starte ogórki. Warto wypróbować babciny przepis na zupę ogórkową. Potrzebne nam będą następujące składniki:
drobiowa porcja rosołowa
2 marchewki
pietruszka
seler
5 startych ogórków kiszonych
4 ziemniaki
śmietana 18%
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
koperek
sól i pieprz
Przepis na wyśmienitą zupę ogórkową
Na początku mięso zalewamy zimną wodą. Dodajemy do niego liście laurowe i ziele angielskie. Podczas gotowania możemy zbierać szumowiny. W trakcie podgrzewania wywaru kroimy włoszczyznę na mniejsze kawałki.
Po 30 minutach gotowania dodajemy włoszczyznę. Kiedy minie kilkanaście minut, przyjdzie pora na ziemniaki. Gdy staną się miękkie, zupę wzbogacamy o starte ogórki. Wszystko podgrzewamy przez kolejne pół godziny.
Pod koniec gotowania zupę ogórkową doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej serwować ją z dodatkiem śmietany i koperku. Przepis na podobny specjał można znaleźć na YouTube Skutecznie.Tv | Ekspresowo. Godna uwagi jest również receptura na wyśmienitą grochówkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy