Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Częsty błąd popełniany podczas gotowania zupy ogórkowej
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 11.02.2021 01:00

Częsty błąd popełniany podczas gotowania zupy ogórkowej

Ziemniaki i zupa ogórkowa
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Skutecznie.Tv | Ekspresowo

Ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Możemy przygotować je na wiele sposobów, jednak czasami dodajemy je do zup. Przeważnie nie zwracamy większej uwagi na kolejność. Jednak umieszczenie ich w wywarze po ogórkach, może doprowadzić do sporego rozczarowania.

Kiedy dodawać ziemniaki do zupy ogórkowej?

Nie da się ukryć, że ziemniaki są jednym z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kulinariach. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie bez nich udanego obiadu. Wcześniej wspominaliśmy o tym, jak ziemniaki przekształcić w wyjątkowy pieczony przysmak. Tym razem poruszymy kwestię ich gotowania w zupie ogórkowej.

Część osób dodaje ziemniaki dopiero po ogórkach. Okazuje się, że jest to dosyć powszechny błąd. Sprawia on, że smakowite bulwy są twarde z wierzchu. Taki stan rzeczy może skutecznie odebrać przyjemność płynącą z jedzenia.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Gotujmy, ziemniaki dodajemy do zupy ogórkowej zaraz po włoszczyźnie. Dopiero po ich ugotowaniu całość wzbogacamy o ogórki kiszone. Jak powinna prezentować się kolejność dodawania poszczególnych składników?

Najpierw do zimnej wody dodajemy mięso. Następnie umytą i pokrojoną włoszczyznę. Po niej przychodzi kolej na ziemniaki, a na koniec starte ogórki. Warto wypróbować babciny przepis na zupę ogórkową. Potrzebne nam będą następujące składniki:

  • drobiowa porcja rosołowa

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • seler

  • 5 startych ogórków kiszonych

  • 4 ziemniaki

  • śmietana 18%

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • koperek

  • sól i pieprz

Przepis na wyśmienitą zupę ogórkową

Na początku mięso zalewamy zimną wodą. Dodajemy do niego liście laurowe i ziele angielskie. Podczas gotowania możemy zbierać szumowiny. W trakcie podgrzewania wywaru kroimy włoszczyznę na mniejsze kawałki. 

Po 30 minutach gotowania dodajemy włoszczyznę. Kiedy minie kilkanaście minut, przyjdzie pora na ziemniaki. Gdy staną się miękkie, zupę wzbogacamy o starte ogórki. Wszystko podgrzewamy przez kolejne pół godziny.  

Pod koniec gotowania zupę ogórkową doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej serwować ją z dodatkiem śmietany i koperku. Przepis na podobny specjał można znaleźć na YouTube Skutecznie.Tv | Ekspresowo. Godna uwagi jest również receptura na wyśmienitą grochówkę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram