Zupa cygańska z kiełbasą o wyrazistym smaku. Pyszne drugie danie
Zupa cygańska z kiełbasą węgierską z papryką i ziemniakami to pomysł na prostą, ale i pożywną zupę, którą ugotujesz w dosłownie 30-40 minut. Zupa z podsmażoną na oliwie kiełbasą i warzywami jest bardzo aromatyczna i błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na zupę cygańską z kiełbasą.
Zupa cygańska to pomysł na szybką zupę, którą przygotujesz w prosty sposób. Zupa jest aromatyczna, pożywna i smakuje wyśmienicie. Zupę podaj z kromkami świeżego pieczywa, a będzie idealnie.
Zupę ugotuj na kiełbasie węgierskiej z dużą ilością papryki, która ma wyraźny smak. Wszystkie składniki podsmaż na oliwie przed gotowaniem, a zupa będzie bardzo wyraźna i pyszna. Zupę dopraw papryką mieloną słodką i koncentratem pomidorowym. Pomidory świetnie łączą się z aromatem mięsa i innych warzyw.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i rozgrzewający obiad- tu poznasz przepis na leczo od Roberta Makłowicza , jest proste i wyśmienite.
Przepis na zupę cygańską z kiełbasą węgierską
Składniki na 4-5 porcji:
-
duża węgierska kiełbasa z papryką lub 2 mniejsze
-
4 młode ziemniaki
-
papryka czerwona
-
papryka żółtka
-
cebula
-
puszka pomidorów krojonych
-
łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
liść laurowy
-
sól, pieprz
-
papryka mielona słodka
-
2 łyżki oliwy z oliwek
Jak ugotować zupę cygańską z kiełbasą?
Pokrój w kostkę ziemniaki, papryki i kiełbasę w plastry, posiekaj cebulę. w garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie cebulę, następnie dodaj kiełbasę i smaż przez chwilę, następnie dodaj paprykę czerwoną, żółtą i ziemniaki. Całość oprósz solą, pieprzem, papryką mieloną i smaż, aż warzywa i mięso będą pięknie pachnieć.
Źródło zdjęcia: canva/Josef Mohyla Do garnka włóż liść laurowy, dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, następnie wlej wodę, żeby przykrywała wszystkie składniki. Zupę gotuj do miękkości ziemniaków, dopraw ją do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną, smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na potrawkę z mięsa i warzyw po rosole.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczysty pasztet z indyczej wątróbki. Zachwyca intensywnym smakiem
-
Jak wykorzystać resztki wielkanocnej pieczeni? Znamy obłędny patent
-
Sycące placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży. Najlepszy, sprawdzony przepis