Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa dyniowo-cukiniowa z makaronem z cukinii
Bizoń Michalina
Bizoń Michalina 25.03.2022 22:46

Zupa dyniowo-cukiniowa z makaronem z cukinii

Zupa dyniowo-cukiniowa  z makaronem z cukinii
pixabay.com

Dynia jest synonimem przemijającego lata i nadchodzącej jesieni. Warzywo to można podawać na wiele sposobów. Rozgrzewająca zupa krem z dyni to idealne danie na chłodny i wietrzny dzień. Nie ma nic lepszego, niż sycący i lekki posiłek po aktywnym dniu. 

Dynia świetnie uzupełnia naszą dietę o witaminy C, A, E oraz mikroelementy takie jak wapń, magnez czy żelazo. Przepis ten świetnie sprawdzi się dla osób, które cenią sobie dietę wegetariańską i wegańską. Warzywo to jest uniwersalne. Sprawdzi się w wersji słodkiej i słonej. Może być podawana jako deser lub wytrawne danie. Z makaronem z cukinii będzie stanowić doskonały duet! Poniższy przepis jest przepisem “na słono”, z niewielką nutą słodkiego posmaku.

Trudność przygotowania przepisu

Ten przepis jest prosty, a do jego przygotowania nie jest potrzebne wielkie doświadczenie kulinarne. Po prostu trzymaj się go krok po kroku!

Czas przygotowania

W zaledwie 45 minut będziesz móc podać gorącą zupę dyniowo-cukiniową z makaronem z cukinii. To świetny wybór na szybki obiad oraz sposób na nakarmienie gości albo głodnych dzieci. To danie każdemu będzie smakować! 

Przepis na zupę dyniowo-cukiniową z makaronem z cukinii

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido

  • 2 średnie cukinie

  • ½ dyni piżmowej

  • 1,5-2 litry wody

  • 2 łyżki oleju

  • 1 szklanka napoju roślinnego typu mleko (np. sojowego)

  • 1 duża cebula cukrowa

  • sól, pieprz do smaku.

Obydwie dynie należy obrać i niedbale pokroić. Nie musimy się starać, gdyż całość i tak zostanie zblendowana na późniejszym etapie. Należy pokroić także jedną cukinię. Drugą odkładamy na bok, później zrobimy z niej makaron. Podczas gotowania ogień powinien być ustawiony na najmniejszą moc, gdyż wtedy nie przypalimy gotującej się dyni. W międzyczasie, gdy nasza dynia nabiera miękkości, możemy wziąć się za karmelizowanie cebuli.

Cebulę należy obrać i pokroić w drobną kostkę. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy aż do nabrania złocistego koloru. Dodatkowo, jeśli nie zwracamy uwagi na kalorie, możemy dodać łyżeczkę białego lub trzcinowego cukru podczas smażenia. Takie doprawienie cebuli podczas smażenia sprawi, iż będzie miała ona bardziej karmelowy i dymny posmak.

Gdy dynia będzie już miękka, możemy przystąpić do blendowania. Jeśli chcemy sobie ułatwić blendowanie, można odlać nieco pozostałej wody i zgnieść widelcem kawałki, które się nie rozpadły. Jednak jeśli zależy nam na czasie, nie musimy tego robić. Całość rozdrabniamy aż do momentu kiedy uzyskamy jednolitą masę. Zupa nie powinna być zbyt wodnista, ale też niezbyt gęsta. Dla nadania bardziej kremowej i słodkiej konsystencji możemy użyć napoju roślinnego sojowego (lub innego, który akurat mamy w lodówce).

Jak zrobić makaron z cukinii?

Teraz czas na przygotowanie makaronu z cukinii. Do jego zrobienia potrzebna jest odłożona wcześniej cukinia oraz specjalna temperówka do warzyw, która z cukinii wykrawa długie, cienkie paski. Można ją kupić w wielu sklepach z warzywami i artykułami gospodarstwa domowego. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami, a w zaledwie kilka chwil przygotujesz masę makaronu z cukinii. Przygotuj go bezpośrednio przed podaniem zupy, aby nie wysechł.

Do talerza nakładaj makaron z cukinii i zalewaj go gorącą zupą. Danie jest gotowe. Możesz na górę dodać kilka kropki świeżo wyciskanej oliwy z oliwek, pestki słonecznikami lub trochę śmietanki kokosowej.

Tagi: