Zupa koperkowa z efektownym dodatkiem
W gorące, letnie dni większości z nas nie chce się stać w kuchni i gotować ciężkostrawne, tłuste potrawy. Latem najchętniej spożywamy świeże surówki, naleśniki z sezonowymi owocami czy delikatne zupy warzywne. Szukamy czegoś, co nas nasyci, a jednocześnie nie obciąży naszego żołądka. Co więcej: w tym okresie nasz organizm szybciej się odwadnia, więc naturalnie potrzebuje więcej wody. Zupy warzywne to doskonała propozycja na letni obiad. Są lekkie, pożywne i świetnie smakują z pieczywem lub makaronem. Kalafiorowa, cukiniowa, porowa czy koperkowa? Wybór należy do Ciebie! My dzisiaj skupiamy się na zupie koperkowej z pulpecikami mięsnymi z indyka.
Kalafiorowa, cukiniowa, porowa czy koperkowa? Ugotuj lekką zupę na lato!
Koperek i jeszcze więcej koperku. Zupę z koperkiem pokocha Twoje… serce
Zupa koperkowa powinna być zielona od koperku. Nie tylko ze względu na kuszący wygląd i zapach, lecz także walory zdrowotne. Koperek jest ziołem często stosowanym w kuchni, które poprawia smak potraw. Wybornie smakuje z ziemniakami, z łososiem, w sałatkach i innych potrawach. Jego właściwości znane już były w starożytnym Egipcie i starożytnej Grecji. Już wtedy było wiadomo, że koperek świetnie wpływa na procesy trawienne organizmu. Wszystko przez zawarte w nim olejki eteryczne stymulujące wydzielanie żółci. Koper łagodzi kolki niemowlęce, bóle brzucha, również bóle menstruacyjne, i zmniejsza stany zapalne stawów. Oprócz tego świetnie reguluje rytm serca i obniża ciśnienie krwi. Znajdziemy w nim dużo witamin: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę D, C, E i K oraz cynku, fosforu, żelaza i innych związków mineralnych.
Jakie są najlepsze pulpeciki do zupy koperkowej?
Doskonałym uzupełnieniem naszej zupy koperkowej będą mięsne pulpeciki. Dzięki temu potrawa będzie zdecydowanie bardziej treściwa i może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad. Jakiego mięsa użyć do pulpecików w zupie? My najbardziej polecamy mięso z indyka. Jest to mięso polecane przez dietetyków i osobom z alergiami pokarmowymi. Nie zawiera dużo tłuszczu, ma delikatny smak i jest lekkostrawne. Jego przeciwieństwem jest mięso wieprzowe, o wiele tłustsze i cięższe do strawienia przez organizm. Właśnie dlatego zupę koperkową radzimy przygotować z dodatkiem pulpecików z mięsa indyczego. Możesz je zrobić również z mięsa kurczaka. Wszystko po to, żeby Twoja zupa koperkowa była lekka i w sam raz na lato.
Przepis na zupę koperkową z pulpecikami z indyka
Składniki:
Na zupę koperkową:
1 litr bulionu warzywnego
pół pęczka świeżego koperku
200 ml słodkiej śmietanki 18%
3 duże ziemniaki
1 duża marchew
biała część pora
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Na pulpeciki z indyka:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 mała biała cebula
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
mąka pszenna do obtoczenia
Przygotowanie:
Włóż mięso mielone do dużej miski. Pokrój cebulę w kosteczkę i dodaj do mięsa. Wbij jajko, dodaj 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki posiekanego koperku, łyżeczkę majeranku, sól i pieprz. Całość wymieszaj.Na patelni rozgrzej olej. Zwilżonymi rękami formuj z mięsa małe kuleczki, obtaczaj w mące i smaż na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony.Gotowe pulpeciki odłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nich tłuszcz.Obierz warzywa. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kosteczkę, a pora na cienkie krążki.W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim warzywa. Dodaj łyżeczkę kurkumy, sól, pieprz i smaż przez 5 minut.Zalej wszystko litrem gorącego bulionu warzywnego. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, do miękkości warzyw. Teraz dodaj usmażone pulpeciki, posiekany koperek i gotuj przez kolejne 5 minut.Zestaw garnek z ognia i zapraw zupę śmietaną. W tym celu wymieszaj ją z kilkoma łyżkami wywaru i dolej do zupy. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj jeszcze soli i pieprzu do smaku. Smacznego!
undefined