Uwielbiasz flaczki? Strzelczyk pokazał przepis na znacznie lepszą zupę. Smak powala na łopatki
Zupa z kurczaka według receptury Tomasza Strzelczyka jest niezwykle pożywnym i aromatycznym daniem. Zupa z bogactwem przypraw działa rozgrzewająco, jest więc świetnym pomysłem na obiad w chłodne, zimowe dni. Poznaj przepis na zupę a'la flaczki.
Flaczki przygotowujemy głównie z flaków wołowych z dodatkiem warzyw rosołowych i suszonego majeranku. Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na zupę z kurczaka, która przypomina kultowe flaczki. Jest jednak o wiele bardziej aromatyczna. Sekretem smaku są przyprawy.
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, dzieli się z fanami autorskimi przepisami i kulinarnymi inspiracjami. Dania przygotowywane według jego receptury smakują wyśmienicie i wychodzą za każdym razem. Przepis na zupę a'la flaczki wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jego kanału na YouTube.
Do przygotowania zupy z kurczaka a'la flaczki Strzelczyk wykorzystał mięso drobiowe, warzywa rosołowe oraz wiele aromatycznych przypraw. Oprócz majeranku w zupie znajduje się również imbir, kurkuma, papryka ostra i słodka oraz gałka muszkatołowa. Znany kucharz podsmaża mieszankę przypraw na suchej patelni. To sposób na podkręcenie smaku i aromatu całej potrawy.
Aromatyczna zupa z kurczaka a'la flaczki. W sam raz na obiad
Składniki:
-
2 ćwiartki z kurczaka
-
2 skrzydełka
-
szyjka z kurczaka
-
duża marchew
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
biała część pora
-
2 cebule
-
3 ząbki czosnku
-
350 g boczniaków
-
łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
4 ziemniaki
-
olej rzepakowy
Przyprawy:
-
2 łyżki majeranku
-
mały kawałek imbiru
-
pół łyżeczki gorczycy
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
łyżeczka kurkumy
-
łyżeczka papryki ostrej
-
łyżeczka papryki słodkiej
-
łyżka soli
-
łyżeczka pieprzu mielonego
Jak przyrządzić pożywną zupę z kurczaka? Strzelczyk zdradził rewelacyjny przepis
Rozgrzej niewielką ilość oleju w garnku z grubym dnem. Przyrumień na nim mięso z kurczaka. Cebulę przyrumień nad ogniem. Gdy mięso się przysmaży, wlej zimną wodę. Dodaj seler, pietruszkę, cebule, por. Dodaj 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego.
Gotuj, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij kurczaka z garnka. Na suchą patelnię wsyp kurkumę, gałkę muszkatołową, paprykę słodką, ostrą, gorczycę i pieprz. Całość smaż na niewielkim ogniu i przesyp do miski. Dodaj łyżkę soli i wymieszaj.
Na patelni podsmaż również koncentrat pomidorowy. Na patelnię wlej odrobinę wywaru, wymieszaj i wlej do garnka. Dodaj również przygotowane przyprawy, świeży imbir. Dodaj startą na tarce marchew, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i boczniaki.
Zupę gotuj około 20 minut na małym ogniu. W tym czasie oddziel mięso z kurczaka od kości. Dodaj do wywaru. Całość dopraw solidną porcją suszonego majeranku, smacznego.
Przygotuj również wyśmienity tatar wołowy według receptury Tomasza Strzelczyka . Znany kucharz pokazał także danie z resztek po rosole . Potrawa posmakuje każdemu i nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na kapustę z grochem bez namaczania. Sekret najlepszych kucharek tkwi w 1 sztuczce
-
Robisz z wyprzedzeniem pierogi na Święta? Wiemy jak najlepiej je przechowywać
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube