Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aga kupiła doskonały składnik na pierogi w Biedronce. Ciasto wyszło jej mega miękkie, zdradziła przepis

Aga kupiła doskonały składnik na pierogi w Biedronce. Ciasto wyszło jej mega miękkie, zdradziła przepis

Lepienie pierogów
canva/titoslack

Pierogi potrafią zachwycić smakiem. Do ich przygotowania wybierzcie mąkę pszenną z młyna Szymanowskiego, a ciasto będzie przyjemnie lekkie i elastyczne. Kupicie ją w każdej Biedronce. Warto spróbować - tak dobrego rarytasu dawno nie jedliście.

Pierogi z serowo-ziemniaczanym farszem będą smaczne, jeśli nadzienie zamkniemy w delikatnym i rozpływającym się w ustach cieście. Wykorzystując do jego przygotowania mąkę pszenną typu 480, uzyskamy najlepsze rezultaty. Skusicie się?

Przepis na znakomite pierogi ruskie

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 5 szklanek mąki pszennej

  • 2 szklanki gorącej wody

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 1 300 g ziemniaków

  • 300 g cebuli

  • 2 kostki chudego twarogu

  • 6 łyżek oleju rzepakowego

  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego

  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie pierogów ruskich:

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i mieszamy. Następnie wlewamy wodę, jednocześnie sprawnie mieszając ją z mąką przy pomocy drewnianej łyżki. Dłonią wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy do niego olej rzepakowy.

Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy je na chwilę, by masa odpoczęła. Po około 10 minutach dzielimy ją na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy lub kuchennym blacie i przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi.

Każdy z nich wypełniamy farszem przyrządzonym według poniższej instrukcji i starannie sklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia na powierzchnie płynu. Podajemy z ulubioną okrasą. Smacznego.

Przygotowanie farszu do pierogów:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i rozdrabniamy przy pomocy praski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Oba warzywa łączymy z rozdrobnionym przy pomocy widelca twarogiem, a całość doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite pierogi. W tym artykule zdradzamy jak zrobić je z jagodami. Zachęcamy również do wypróbowania ciasta pierogowego przyrządzanego z dodatkiem soku z buraków.

Gotowe pierogi można podsmażyć na patelni
canva/Atide

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: swojskiejedzonko72