Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na puszysty sernik bananowy bez pieczenia
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 12.03.2021 01:00

Przepis na puszysty sernik bananowy bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia w przepysznej odsłonie
Canva.com / ola_p

Ciasto bez pieczenia niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Specjały tego typu można przygotować na rozmaite sposoby. Wielbiciele łakoci powinni wypróbować przepis na bananowe ciasto bez pieczenia. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się oprzeć takiej pokusie.

Przepyszne ciasto bez pieczenia, które zaskoczy domowników

Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia jest znakomitą propozycją deserową. Niedawno przedstawialiśmy przepis na wyborną szarlotkę. Dziś sięgniemy po recepturę, dzięki której z łatwością przygotujemy bananowy sernik.

Ciasto bez pieczenia cechuje się prostotą przygotowania. Nie inaczej jest również w tym przypadku. Bananowy frykas nie wymaga wiele czasu. Wystarczy poświęcić około 30 minut. Każdy powinien sobie poradzić z tą recepturą.

Smakowite ciasto bez pieczenia idealnie nada się na poobiedni deser. Możemy je również przyrządzić, kiedy spodziewamy się gości. Przyjacielska wizyta będzie jeszcze milsza. Zanim zaczniemy robić nasz sernik bananowy, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego

  • 6 bananów

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 15 ml soku z cytryny

  • 180 g cukru

Góra:

  • 2 banany

  • pomarańczowa galaretka

Spód ciasta:

  • 200 g herbatników

  • 90 g masła

Dodatkowo:

  • 300 g herbatników

(Canva.com / ola_p)

Ciasto bez pieczenia w wyjątkowej odsłonie

Na początku przygotujemy masę serową. Twaróg powinien być co najmniej dwukrotnie zmielony. Banany blendujemy, a budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki na masę serową dokładnie ze sobą mieszamy. Pamiętajmy, by miały temperaturą pokojową.

Herbatniki przeznaczone na spód ciasta kruszymy i łączymy z miękkim masłem. Taką mieszankę wykładamy na spód foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Naprzemiennie umieszczamy na niej masę serową i herbatniki

Dwa banany kroimy na plasterki. Kładziemy je na nasze ciasto bez pieczenia. Pomarańczowe galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Kiedy zaczną trochę gęstnieć i nie będą już gorące, wówczas przelewamy je na wierzch sernika.

Ciasto bez pieczenia jest już prawie gotowe. Wystarczy, że wstawimy je do lodówki i poczekamy, aż galaretka stężeje. Taki specjał z pewnością wywoła spory zachwyt. Warto również sięgnąć po przepis na galaretkowiec.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Domowe Wypieki; Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram