Ciasto bez pieczenia nadaje się dla każdego, jednak najwięcej pożytku będą mieli ci, którzy nie posiadają piekarnika. Brak tego sprzętu sprawia, że nie można cieszyć się smakiem wielu pyszny ciast - jeśli tęsknisz za możliwością pieczenia, spróbuj wykonać poniższą szarlotkę.
Kruche ciasto nie jest konieczne, aby ją sporządzić. Zamiast niego układa się warstwami herbatniki lub biszkopty, które nadają chrupkości i kontrastu, dla delikatnej tekstury masy jabłkowej oraz kremu. Łakoć nie jest zbyt słodki, dlatego świetnie spisuje się jako dietetyczny deser.
Ciasto bez pieczenia w formie banalnie prostej szarlotki
Kolejnym atutem tego ciasta jest czas i wysiłek, jakie trzeba włożyć, aby je ugotować. Szarlotka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, dlatego każdy, kto nie może pozwolić sobie na wielogodzinne stanie w kuchni, z łatwością sporządzi tę smaczną alternatywę dla zwykłego wypieku.
Co więcej, dzięki braku konieczności długiej obróbki termicznej, można zachować znacznie więcej wartości odżywczych z jabłek. Wysoka temperatura degraduje witaminę C i inne substancje, dlatego warto podawać poniższy deser niejadkom, którzy nie są w stanie zjeść surowych jabłek.
Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy zupełnie nowy sposób lepienia pierogów. W tym tekście z kolei zdradzamy kilka najbardziej popularnych błędów podczas pieczenia ciast. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Lekcje w kuchni na YouTube.
Przepis na szarlotkę bez pieczenia
Składniki:
130 gramów herbatników lub biszkoptów
10 jabłek
pół cytryny
4 łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe
420 gramów śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
80 ml gorącej wody
2 łyżki cukru pudru
40 gramów migdałów w płatkach
Na początku należy przygotować jabłka. Dokładnie umyj je pod bieżącą wodą, a następnie obierz i wytnij z nich gniazda nasienne. Zetrzyj owoce na tarce o małych oczkach, skrop sokiem z połowy cytryny i wrzuć na patelnie. Rozgrzej ją, dodaj do jabłek cukier oraz galaretki i smaż, aż większość płynu odparuje.
Podpraż migdały w piekarniku lub na patelni. Na dnie blachy do pieczenia wyłóż folię spożywczą. Na dnie wyłóż pół herbatników lub biszkoptów. Wylej na nie cały mus jabłkowy i równomiernie rozprowadź, aby w każdym miejscu była taka sama grubość. Na wierzch wyłóż kolejną połowę ciastek i włóż blachę do lodówki.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Śmietanę ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do niej cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Wyłóż śmietanę na drugą warstwę ciastek, górę obsyp migdałami i wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Zamiast migdałów można użyć wiórek z czekolady, lub posypki z gorzkiego kakao. O poranku można cieszyć się pysznym smakiem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzeboje.pl