Przepis na szarlotkę bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia nadaje się dla każdego, jednak najwięcej pożytku będą mieli ci, którzy nie posiadają piekarnika. Brak tego sprzętu sprawia, że nie można cieszyć się smakiem wielu pyszny ciast - jeśli tęsknisz za możliwością pieczenia, spróbuj wykonać poniższą szarlotkę.
Kruche ciasto nie jest konieczne, aby ją sporządzić. Zamiast niego układa się warstwami herbatniki lub biszkopty, które nadają chrupkości i kontrastu, dla delikatnej tekstury masy jabłkowej oraz kremu. Łakoć nie jest zbyt słodki, dlatego świetnie spisuje się jako dietetyczny deser.
Ciasto bez pieczenia w formie banalnie prostej szarlotki
Kolejnym atutem tego ciasta jest czas i wysiłek, jakie trzeba włożyć, aby je ugotować. Szarlotka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, dlatego każdy, kto nie może pozwolić sobie na wielogodzinne stanie w kuchni, z łatwością sporządzi tę smaczną alternatywę dla zwykłego wypieku.
Co więcej, dzięki braku konieczności długiej obróbki termicznej, można zachować znacznie więcej wartości odżywczych z jabłek. Wysoka temperatura degraduje witaminę C i inne substancje, dlatego warto podawać poniższy deser niejadkom, którzy nie są w stanie zjeść surowych jabłek.
Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy zupełnie nowy sposób lepienia pierogów. W tym tekście z kolei zdradzamy kilka najbardziej popularnych błędów podczas pieczenia ciast. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Lekcje w kuchni na YouTube.
Przepis na szarlotkę bez pieczenia
Składniki:
130 gramów herbatników lub biszkoptów
10 jabłek
pół cytryny
4 łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe
420 gramów śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
80 ml gorącej wody
2 łyżki cukru pudru
40 gramów migdałów w płatkach
Na początku należy przygotować jabłka. Dokładnie umyj je pod bieżącą wodą, a następnie obierz i wytnij z nich gniazda nasienne. Zetrzyj owoce na tarce o małych oczkach, skrop sokiem z połowy cytryny i wrzuć na patelnie. Rozgrzej ją, dodaj do jabłek cukier oraz galaretki i smaż, aż większość płynu odparuje.
Podpraż migdały w piekarniku lub na patelni. Na dnie blachy do pieczenia wyłóż folię spożywczą. Na dnie wyłóż pół herbatników lub biszkoptów. Wylej na nie cały mus jabłkowy i równomiernie rozprowadź, aby w każdym miejscu była taka sama grubość. Na wierzch wyłóż kolejną połowę ciastek i włóż blachę do lodówki.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Śmietanę ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do niej cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Wyłóż śmietanę na drugą warstwę ciastek, górę obsyp migdałami i wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Zamiast migdałów można użyć wiórek z czekolady, lub posypki z gorzkiego kakao. O poranku można cieszyć się pysznym smakiem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzeboje.pl