Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.07.2022 17:34

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory
canva/ altanakin

Już niedługo rozpoczniemy sezon na morwę czarną. Owoce morwy czarnej są słodko- kwaśne i bardzo soczyste, doskonale nadają się więc do przygotowania deserów i przetworów na zimę. Poznaj przepis na sok i konfiturę z morwy czarnej, będą absolutnym hitem.

Owoce morwy czarnej są bardzo smaczne i zdrowe, dlatego też idealnie sprawdzą się do konfitury i soku na zimę. Konfiturę wykorzystamy do posmarowania naleśników, racuchów, czy grzanek. Sok natomiast będzie świetnie gasił pragnienie, a dodany do gorącej herbaty rozgrzeje nas w chłodne, zimowe dni.

Morwa czarna jest bogatym źródłem witaminy C, A, a także witamin z grupy B. W owocach znajduje się również magnez, potas i żelazo. Picie zimą soku z morwy wzmacnia naszą odporność, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.

Wysoka zawartość magnezu i potasu reguluje dodatkowo ciśnienie krwi i pracę serca. Żelazo natomiast wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, jest niezbędne do produkcji i transportu krwi.

Sok z morwy czarnej

Składniki:

  • 2 kg morwy czarnej

  • 1 kg cukru

  • 3 szklanki wody

Owoce morwy zasyp cukrem i odstaw na całą noc. Następnego dnia wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny, przeciśnij przez gazę lub gęste sito.

Następnie zagotuj sok ponownie i wrzący przelej do wyparzonych, szklanych butelek, zakręć i odstaw do spiżarni.

Konfitura z morwy czarnej

Składniki:

  • 2 kg morwy czarnej

  • 1 kg cukru

  • 2 szklanki wody

Morwę wsyp do garnka i gotuj na wolnym ogniu, dodając co jakiś czas niewielką ilość wody, żeby owoce się nie przypaliły. Do garnka wsyp cukier i gotuj, aż powstanie konfitura.

Konfiturę z morwy przełóż do wyparzonych słoików, zakręć wieczka i pasteryzuj do góry dnem przez 20 minut, następnie wstaw do spiżarni.

Sezon na morwę, podobnie jak na jagody i maliny za chwilę się rozpocznie. Przygotuj również obłędne jagodzianki z kruszonką i pyszny sok malinowy na zimę.

Sok z czarnej morwy
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zgardenpl.blogspot.com