Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Danie jest znacznie starsze niż PRL. Fasolka po bretońsku ma ponad 100 lat. Z tego przepisu gotowała ją polska armia we Francji w czasie I wojny światowej.
Łukasz Modelski
Łukasz Modelski 29.10.2023 21:40

Danie jest znacznie starsze niż PRL. Fasolka po bretońsku ma ponad 100 lat. Z tego przepisu gotowała ją polska armia we Francji w czasie I wojny światowej.

fasolka po bretońsku
fot. Łukasz Modelski

To danie jest znacznie starsze niż PRL. Fasolka po bretońsku ma ponad 100 lat. Z tego przepisu gotowała ją polska armia we Francji w czasie I wojny światowej. 

 

Krótka historia fasolki po bretońsku

„Kuchnia garnizonowa” wydana w Paryżu w roku 1918 była pierwszą polską wojskową książką kucharską w dziejach. Armia Hallera wzorowała swe przepisy na wojskowych recepturach francuskich. 

I choć w Bretanii nikt nie słyszał o fasolce po bretońsku, podobna potrawa występuje na południu Francji. Oraz w polskiej książce kucharskiej. 

Oryginalny przepis trzeba było zmienić, bo podaje proporcje na… 100 osób. Ale reszta się zgadza. Historyczna fasolka po bretońsku doskonale smakuje i dziś. 
 

Fot. polona.pl.jpg
fot: polona.pl


 

Jest napakowany w cynk i witaminy, a tak mało znany. Okrzyknięto go jedną z najlepszych polskich ryb

Wojskowa fasolka po bretońsku (1h45 minut plus moczenie fasoli)

Składniki:

400 g fasoli „Piękny Jaś”

200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

200 g podwędzanej kiełbasy pokrojonej w plastry

1 posiekana cebula, posiekana

2-3 posiekane ząbki czosnku

4 pomidory, obrane i pokrojone w kostkę lub puszka krojonych pomidorów

2 łyżki masła lub oleju

1 łyżeczka suszonego tymianku

Sól i pieprz do smaku

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach
 

Sposób przygotowania fasolki po bretońsku

Sposób przygotowania:

- Fasolę namocz przez noc w zimnej wodzie

- Nazajutrz odlej, opłucz i gotuj w osolonej wodzie przez godzinę-półtorej do średniej miękkości. Uważaj, by fasoli nie rozgotować.

- Boczek i kiełbasę lekko podsmaż na patelni na odrobinie oleju

- Do wędlin dodaj cebulę, po chwili czosnek

- Dodaj odcedzoną i osączoną fasolę, podsmażaj razem przez 5 minut

- Dodaj pomidory, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 10-15 minut.


Ulubione zioła, zwłaszcza świeży majeranek przydadzą się przy podaniu. Podawaj ze świeżym pieczywem lub z pumperniklem.

Tagi: Gotowanie