Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić mięso? Ta metoda bije inne na głowę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.08.2023 12:21

Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić mięso? Ta metoda bije inne na głowę

rozmrażanie mięsa
Canva/Qwart

Zamrażanie mięsa pozwoli je przechować dłużej i uchroni ten produkt przed zepsuciem. Mięso możemy trzymać w zamrażarce nawet do 9 miesięcy. Jednak w jaki sposób szybko rozmrozić mięso, by było dla nas bezpieczne? Polecamy skuteczną metodę. Warto z niej skorzystać. 

Mrożenie mięsa to wygoda

Dzięki zamrażaniu mięsa możemy mieć zapasy i w dowolnej chwili przygotować z nich ulubione potrawy. Warto przypomnieć, że mięso możemy przechowywać w zamrażarce nawet do 9 miesięcy, co zależy od jego gatunku. Jednak jak rozmrozić mięso, by nie trwało to zbyt długo i było bezpieczne dla naszego zdrowia?

Jest to szczególnie istotne w ciepłe dni, bo wiele osób pozostawia wtedy mięso na blacie kuchennym i czeka, aż będzie miękkie. Metoda ta nie jest zbyt bezpieczna, ponieważ na już rozmrożonym mięsie szybko mogą rozwinąć się bakterie. 

Restauracja pokazała stolik po wizycie rodziny z dziećmi. W sieci zawrzało

Popularne sposoby na rozmrażanie mięsa

Bezpiecznie jest rozmrażać mięso w lodówce, choć trzeba się za to zabrać odpowiednio wcześnie. W tym celu mięso z zamrażarki przekładamy do głębokiej miski i wstawiamy do lodówki. Mięso rozmrozi się równomiernie, ale zajmie to nawet dobę. 

Proces rozmrażanie może przebiegać również w mikrofalówce. Jednak musi mieć ona funkcję defrost. Mrożonkę musimy wyciągnąć z opakowania i przełożyć do naczynia, którego możemy użyć w mikrofalówce. Niestety mięso w ten sposób może się nierównomiernie rozmrozić. Należy od razu je upiec lub usmażyć po rozmrożeniu, żeby nie namnażały się bakterie. 

Szybki i bezpieczny sposób na rozmrażanie mięsa

Bardzo dobrą metodą jest rozmrażanie mięsa w wodzie. Jednak wcześniej trzeba je szczelnie zapakować w foliowy woreczek. Dzięki temu woda nie wypłucze z mięsa cennych składników. I uwaga - woda nie może być letnia czy gorąca, musi być zimna. Wymieniamy ją co 30 minut, bo po tym czasie zrobi się lodowata i mało skuteczna. 

Z użyciem szczelnego woreczka możemy rozmrażać mięso mielone, żeberka, kurczaka. Jeśli mięso jest już miękkie oznacza to, że się rozmroziło i możemy przystąpić do dalszego przyrządzania potraw z tego mięsa. 

Pamiętajmy, że nigdy nie możemy ponownie zamrażać produktów, które zostały już rozmrożone. Ich spożycie może doprowadzić do zatrucia salmonellą. Pisaliśmy o sposobach na miękkie mięso. Podawaliśmy przepis na marynatę, dzięki której mięso będzie kruche. 

smażenie kotletów
Canva/boiling

Źródło: dietetycy.org.pl, winiary.pl